Британският посланик: Партиите в България не се вслушват в хората

Британският посланик: Партиите в България не се вслушват в хората
Според Джонатан Алан партиите не показват никакви признаци, че се вслушват в посланието на хората за обновление и реформа. Снимка: bnt.bg
A A+ A++ A

„Партиите не показват никакви признаци, че се вслушват в посланието на хората за обновление и реформа“, смята британският посланик Джонатан Алан. „За да покажат, че го правят, те трябва да въведат истинска и повсеместна прозрачност, да се търси отговорност на политиците и да се налага контрол на депутатите, както и да прилагат вече съществуващите правила“, каза още Алан.

Посланикът отбеляза, че през последните седмици е разговарял с лидери на партии, с премиера, с министри, както и с много и различни обикновени граждани посредством Туитър и електронна поща.

Според него най-важното послание на протестите е категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката и подобряване на стандартите в обществения живот. Разговорите с хора са му показали, че хората нямат усещането, че са представени. Той предупреждава, че през следващите дни и седмици ще се говори за избори, а партиите ще търсят всякакви възможности да се злепоставят едни други, като в битката ще се използват нечисти средства.

„Би било трагично, ако първоначалният импулс на протестите се изгуби в цялата тази политика, ако инстинктивното желание за решителна промяна на политическите стандарти бъде погълнато от политиката, както обикновено се случва“, смята Алан.

За да възстановят доверието, посланик Алан дава идеи за законодателната програма, обобщени в три основни теми: въвеждане на истинска прозрачност, повсеместно търсене на отговорност на политиците и налагане на контрол на депутатите и прилагане на вече съществуващите правила.

#Джонатан Алан #Туитър #избори #Импулс #политици #депутати #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници