Земеделци искат дебат за купуването на земеделски земи от чужденци

Земеделци искат дебат за купуването на земеделски земи от чужденци
ПП „Обединени земеделци“ искат дебат за отпадането на мораториума върху закупуването на земеделски земи от чужденци, от 1 януари 2014 г. Снимка: www.balkanec.bg
A A+ A++ A

Да се проведе дебат заради изтичащия мораториум за закупуване на земеделски земи от чужденци, предлага бившият евродепутат Петя Ставрева, която сега е председател на ПП „Обединени земеделци“, съобщава investor.bg.

Според нея има рискове от злоупотреби след отпадането на ограниченията, което ще стане на 1 януари 2014 г. В момента чужденци могат да закупуват ниви, но след като са регистрирали дружества на територията на България. В договора на България и Румъния за присъединяване към Европейския съюз е записано, че пазарът на селскостопански земи трябва да бъде освободен, но и двете страни отчетоха през 2012 г., че фермерите им още не са готови да се конкурират с чуждите инвеститори.

Има риск от злоупотреби, ако забраната отпадне на 1 януари 2014 г., твърди Ставрева. Става ясно, че в Испания чужденци могат да придобиват до 15% от землището в дадена община, а в Литва – до 50%. За обсъждане се предлага и свръхконцентрацията на земи и дали у нас да има горна граница на собствеността.

Според Ставрева, темата е актуална, защото на ниво ЕС тече дебат за това, дали да има горна граница за площите, за които да се плащат субсидии. „Ние не сме против чужденци да закупуват селскостопански земи, но трябва да има правила, за да стигат субсидиите и до малките производители“, уточни юристът Снежана Сутулова.

От „Обединени земеделци“ предлагат също поне 50% от стоките в търговските вериги да са произведени в България и да се дават експортни субсидии за специфични култури и продукти.

#Петя Ставрева #фермерите #Литва #Испания #култури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"