Делото „Октопод” - Цирков спектакъл

Делото „Октопод” - Цирков спектакъл
Делото „Октопод“ се води срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Делото „Октопод“ е един балон и ще завърши, както завършва всеки балон, заяви бившият главен прокурор Никола Филчев, след като два часа беше разпитван като свидетел.

Той се изправи на очна стачка с бившия началник на НСС ген. Атанас Атанасов и превърна в цирк съдебната зала, съобщиха bTV и dnes.bg. Прокуратурата поиска двойния разпит заради разлики в показанията им пред съда.

По думите на ген. Атанасов, който бе разпитан вчера, двамата с Никола Филчев се познават и бившият главен прокурор му се е обаждал, за да лобира за назначаването на Алексей Петров в ДАНС.

След като двамата се изправиха един срещу друг в съда, веднага до тях се присъедини и служител на съдебната охрана.

По време на тази процедура се разрази скандал, защото двамата продължаваха да поддържат показанията, които са дали пред съда.

Попитан дали познава Атанасов, Филчев отговори, че знае, че такъв човек е бил шеф на НСС, но лицето, което е изправено срещу него, не му напомня на Атанасов.

Ген. Атанасов потвърди, че познава Филчев и той му се е обаждал по телефона за назначението на Алексей Петров.

„Това е 100-процентова лъжа“, разкрещя се  Филчев и продължи: „Ти много добре знаеш, че исках от Костов да те уволни след подслушването. За какво ми е да внедрявам секретен служител. Костов ми каза, че жена му (на Атанасов) е алчна и намерили в сметките й 7 милиона долара“, отвърна бившият главен прокурор, гледайки Атанасов в очите.

„Ще ти се обаждам на теб, за какво“, попита още Филчев.

Атанас Атанасов запита Филчев дали му е гостувал. Бившият главен прокурор отговори: „Не ви помня, че сте Атанасов, но у Атанасов съм ходил. Той беше горд, че има голям апартамент. Без пари били взети от Министерския съвет маси и столове. Беше много мило“.

След края на разпита Филчев напусна съдебната палата с охрана и заяви, че делото срещу Алексей Петров е балон и образно обясни какво ще се случи с него:

„Първоначално надуваш балон, радост, оживление, големи очаквания. След това пускаш балона да лети във въздуха, наоколо ръкопляскания, аплодисменти, на върха си. И идва момент, в който балонът, както всеки балон, се спуква и никога не можеш да го надуеш пак“.

Той отказа да отговаря на повече журналистически въпроси и покани репортерите на пресконференция в понеделник на стълбите на Съдебната палата.

Делото „Октопод“ се води срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, а Петров - и за разгласяване на държавна тайна.

Бившият прокурор Цеко Йорданов е подсъдим за престъпление срещу правосъдието. Алексей Петров вчера определи делото като цирк.

#Алексей Петров #дело #Никола Филчев #ген. Атанас Атанасов #„Октопод“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »