Турция е готова за въздушна операция срещу Сирия

Турция е готова за въздушна операция срещу Сирия
Турция засега изключва провеждането на сухопътна военна операция в Сирия. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

Говорителят на турското правителство Хюсеин Челик съобщи, че ако се наложи ново пълномощие за операция в Сирия, турският парламент, който е във ваканция до 1-ви октомври, може да бъде свикан извънредно, предаде БНР.

Турция засега изключва провеждането на сухопътна военна операция в Сирия. Очакванията са, че евентуална военна интервенция ще бъде предприета по въздуха с атаки срещу стратегически обекти на сирийската страна.

Поради това турската армия не се нуждае от ново пълномощие от парламента, тъй като в момента има такова със срок до 4 октомври.Според вицепремиера Бюлент Арънч и на САЩ, и на Турция им е известно кой е извършителят на нападението с химическо оръжие в Сирия, а именно режимът на Башар Асад.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заминава за Русия за срещата на върха на Г-20, където се очаква ситуацията в Сирия да бъде основната тема.

Предвижда се среща на Ердоган с руския президент Владимир Путин. Двамата лидери са на противоположни позиции по въпроса за военната интервенция. Затова очакванията са Ердоган да се опита да убеди Путин, че Башар Асад е виновен за химическата атака.

Анализатори коментират, че Ердоган ще представи на руския президент конкретни доказателства за използването на химическо оръжие от подразделения на сирийската армия.

#Хюсеин Челик #Турция #Сирия #Бюлент Арънч #Башар Асад #САЩ #Реджеп Тайип Ердоган #Русия #Владимир Путин #Хюсеин Челик #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници