Софийският университет няма да вдига таксите

Софийският университет няма да вдига таксите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Студентските такси в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ няма да бъдат увеличавани, реши единодушно Академичният съвет на учебното заведение.

Така ръководството няма да се възползва от възможността, предвидена в Закона за държавния бюджет, предаде bTV.

Присъстващите в залата студенти приветстваха решението с адмирации. Според тях възможността в закона измивала ръцете на държавата, прехвърляйки отговорността за финансирането пряко - върху деканското и ректорското ръководство, и косвено - върху студентите.

През учебната 2012-2013 година пък в 91 специалности от общо 100 кандидат-студентите ще бъдат приемани с оценки от матурите.

Резултатите от държавните зрелостни изпити няма да бъдат признавани за „Право“, „Медицина“, „Международни отношения“, „Археология“, „Славянска филология“, „Балканистика“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“.

Ако не са доволни от изкараното на матурите, кандидатите за СУ ще могат да се явят и на традиционните конкурсни изпити.

Тази година кандидатстудентските изпитни сесии ще са две. Документите за предварителната ще се подават от 27 февруари до 16 март, а за юлската - до 8 юни.

Това може да се случи в Информационно-рекламния център на СУ в Ректората, онлайн, както и в офисите на фирми в страната. Таксата за конкурсен изпит е 30 лева.

Новото през 2012 г. е, че се връща устният изпит по журналистика, за да се проверят както писмените, така и вербалните умения на кандидатите.

До него ще се допускат получилите не по-ниска оценка от „Добър“ (3.50), на който и да е от двата писмени изпита по предмета.

За предстоящата учебна година в СУ няма да има нови специалности.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"