Омбудсманът към социалното министерство: Липсва информация за декодерите

Омбудсманът към социалното министерство: Липсва информация за декодерите
Според Пенчев хората нямат информация за декодерите и ваучерите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В писмо, изпратено до министъра на труда и социалната политика, националният омбудсман пише, че в институцията са постъпили много жалби от граждани, които изразяват своето недоволство относно организацията за закупуване на декодери за цифрова телевизия чрез ваучери, предадоха от кабинета на омбудсмана на Република България за Нова телевизия.

Едно от оплакванията на хората е свързано с невъзможността за получаване на декодери в малките населени места. Константин Пенчев подчертава, че социално слабите лица, които имат право на тази помощ и живеят в отдалечените населени места, ще изпитат затруднения при получаването на устройствата, свързани с допълнителни разходи за транспорт, които и без това вероятно повечето от тях не могат да си позволят.

Друг проблем, посочен от омбудсмана, е свързан с липсата на информация за това коя търговска верига за кой регион на страната предоставя декодери срещу ваучери. Сред въпросите, за които хората са писали на омбудсмана, е и този, свързан с факта, че се предоставят декодери на по-ниска стойност от стойността на ваучера.

„От оплакванията на гражданите става ясно, че те не са достатъчно добре информирани относно начините, по които се осъществява раздаването на ваучери и декодери – къде се получава ваучерът; коя е търговската верига за съответния регион, която раздава декодерите; какво им се полага срещу получения ваучер. Липсата на ясна информация поражда напрежение, недоволство, както и недоверие в администрацията“, обобщава националният омбудсман в писмото си до министъра на труда и социалната политика.

Константин Пенчев препоръчва да се предоставя необходимата информация на гражданите, които имат право да получат ваучери за закупуване на цифрови декодери. „Организацията по раздаването на декодери не трябва да им създава неудобства като допълнителни разходи и време“, пише омбудсманът.

#Константин Пенчев #омбусман #България #декодери #цифрова телевизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници