Френският посланик у нас няма да получи орден „Стара планина“

Френският посланик у нас няма да получи орден „Стара планина“
Отие приключва мандата си в България и заминава за Париж в края на седмицата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френският посланик в България Филип Отие няма да получи орден „Стара планина“ I степен, преди да напусне София в края на мандата си. По традиция отличието се дава на всички ръководители на чуждестранни дипломатически мисии в България, предаде БНР.

Отие приключва мандата си в България и заминава за Париж в края на седмицата. Той обаче няма да присъства на традиционна церемония в президентството за връчване на орден „Стара планина“, който по протокол се дава на всички отиващи си посланици.

Процедурно, инициативата за ордена идва от външния министър на България, който предлага решение на Министерския съвет за указ на президента за награждаването. Такова до момента няма според електронната система за правна информация на правителството.

За момента от Външното министерство отказват коментар по въпроса.

През юли, в началото на протестите срещу назначението на Делян Пеевски за директор на ДАНС, френският посланик Филип Отие написа критично писмо заедно с германския му колега Матиас Хьопфнер, в което призова правителството да чуе гражданското общество.

На дипломатически език невръчването на ордена е демонстрация на политическо недоволство на правителството срещу съответния посланик.

#Филип Отие #Делян Пеевски #орден #протести #Матиас Хьопфнер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници