Плажните ивици в Приморско са почистени от замърсяването с палмово масло

Плажните ивици в Приморско са почистени от замърсяването с палмово масло
Германов добави, че в рамките на 24 часа проблемът е елиминиран и концесионерите са почистили плажовете от палмовото масло. Снимка: cross.bg
A A+ A++ A

Плажните ивици в Приморско са били почистени в рамките на 24 часа от замърсяването с палмово масло, заяви пред „Фокус" кметът на общината, Димитър Германов.

Кметът на Царево, Георги Лапчев, уточни, че по техните плажовете е нямало замърсяване, като още при новината за замърсяването са били направени две проверки.

„И двете проверки не установиха наличие на такива гранули. Ако някъде е имало, тъй като е възможно да е имало, са били малко, или морето си ги е взело обратно - тъй като все пак има течения. И на плаж Нестинарка, и на Арапя, и на юг - в Ахтопол, навсякъде направихме проверки. Никъде не установихме такива топчета", отбеляза Лапчев.

Той каза, че все пак са разговаряли с концесионерите, ако открият такива, незабавно да ги почистят.

Според кмета на община Приморско, общините не са страна по проблема, тъй като плажните ивици са изключително държавна собственост и именно държавата чрез Министерството на регионалното развитие ги отдава на концесия.

„Оттам нататък договорът е между държавата и концесионера. Представител на държавата на регионално ниво е Областна администрация", посочи Германов.

Той добави, че в рамките на 24 часа проблемът е елиминиран и концесионерите са почистили плажовете от палмовото масло.

Представители на общината на доброволни начала са обходили плажовете и са отбрали проби за нуждите на РИОСВ, за да бъдат изследвани.

„Въпреки че общините не са страна по стопанисването на плажовете, най-често гражданите се обръщат именно към местната власт за разрешаването на един или друг проблем", каза Германов.

Още повече, че качеството на туристическия продукт, който общините предлагат, е неминуемо свързан и с качеството на стопанисване на плажовете, допълни той.

#палмово масло #Приморско #Димитър Германов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници