Стойнев: Учениците в средно образование трябва да работят през половината си време в училище

Стойнев: Учениците в средно образование трябва да работят през половината си време в училище
Според Стойнев, системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Учениците в средното образование трябва през половината си време в училище да работят, заяви министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев, предава Дарик радио.

През септември ще бъде подписано споразумение между образователното, социалното и икономическото министерства за въвеждането на система, според която младите хора трябва да получават занаят и да повишават квалификацията си още в средните училища.

Целта е българският бизнес да може да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.

Според Стойнев, системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея.

„Това важи не само за средното, но и за висшето образование, тъй като колкото повече студенти има, толкова е по-добре за университетите. Но в крайна сметка българските деца получават една диплома, но не и знания. Трябва да се намери механизъм, който да стимулира знанието, а не бройката в университетите", отбеляза Стойнев.

Той добави, че с министър Клисарова и с министър-председателя са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.

„Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, заварчици, но най-вече - от технически лица. За съжаление, като че ли в България главно се съсредоточаваме върху икономисти, юристи, политически мениджмънт, а бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", посочи Драгомир Стойнев.

#Драгомир Стойнев #средно образование #ученици #бизнес #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"