Грипна епидемия и в Стара Загора

Грипна епидемия и в Стара Загора
Най-много са болните сред децата на възраст до 4 години, както и в ученическа възраст до 14 години. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Грипна епидемия беше обявена в Старозагорска област от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

През последните четири дни там се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, обясниха здравните власти, цитирани от БТА.

Най-много са болните сред децата на възраст до 4 години, както и в ученическа възраст до 14 години.

От Регионалната здравна инспекция препоръчват на болниците да преустановят свижданията и плановите операции.

Лечебните заведения за извънболнична помощ трябва да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детските консултации и профилактичните имунизации и реимунизации.

За да не се допускат усложнения от грипа, от РЗИ – Стара Загора, напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременно да започнат лечение с антивирусни препарати. Те се осигуряват безплатно от Министерството на здравеопазването.

Властите в Старозагорско препоръчват на населението да се ограничат социалните контакти и да не се прибягва към самолечение.

При наличие на симптоми на грип е нужна спешна консултация с личните лекари. Болните не трябва да ходят на работа.

В училищата в областта предстои да бъде въведен „филтър“, за да не се допускат болни ученици. Засега обаче няма учебно заведение, в което да се налага обявяване на грипна ваканция.

До този момент грипна епидемия беше обявена в Самоков и Пазарджик. Критични са предепидемичните стойности и в София и Хасково.

Грипът тази година е изключително опасен, защото дава усложнения като пневмония, менингит и енцефалит, предупреждават медици.

За разлика от миналата година, когато най-активно циркулираше т.нар. свински грип, у нас засега се доказват грипни вируси от друг подтип  А (H3N2), които миналата година бяха изключително редки.

Лекарите съветват гражданите да избягват контакти със заразно болни и да спазват добра лична хигиена.

#Регионалната здравна инспекция #РЗИ #грипна епидемия #Пазарджик #Самоков #Стара Загора #Министерството на здравеопазването #София #Хасково #пневмония #менингит #енцефалит #грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"