Бойко Ноев: Необходима е тристранна среща с Гърция и Турция за бежанците

Бойко Ноев: Необходима е тристранна среща с Гърция и Турция за бежанците
Бившият военен министър, Бойко Ноев смята, че е необходима тристранна среща с Гърция и Турция по проблемите на евентуална бежанска вълна от Сирия. Снимка: www.feda.bg
A A+ A++ A

„България има всички възможности да се позиционира правилно в очертаващата се нова картина по сирийския въпрос.

Ние трябва да инициираме незабавно тристранни разговори на подходящо равнище с Турция и Гърция, да се очертаят общите интереси и да се види каква помощ може да си окажем взаимно сега и в бъдеще по отношение на бежанците“, каза в интервю за агенция „Фокус“ Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург.

По думите му не можем да надхвърляме боя си с бомбастични предложения, не можем да се правим на водещ играч, защото от това олекваме. От друга страна, географското ни положение изисква по-активна политика от това, което виждаме в момента.

„Каквото и да се случи занапред, бежанците ще бъдат проблем още дълго, много дълго време. В нашето направление този проблем засяга преди всичко Турция, а след това нас и Гърция. Нашите две страни са членки на ЕС и това им дава възможност и законно основание по-активно заедно да работят за формулиране на политики на ЕС по бежанския въпрос.

В наш интерес е бежанският поток да остане максимално близо до самата Сирия, това е по-добре и за самите бежанци. Ние трябва да покажем убедително на приятелска Турция, че сме солидарни с последиците от нейната приграничност със сирийската криза, особено по бежанския проблем“, посочи Ноев.

#Белгия #Люксембург #Бойко Ноев #Гърция #Турция #ЕС #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници