Папандреу дава оставка за доверие

Папандреу дава оставка за доверие
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е склонил да се оттегли от поста министър-председател и да отстъпи властта на коалиционно правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Парадоксална ситуация се очертава в Гърция, където премиерът е готов да подаде оставка, ако му гласуват доверие.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е склонил да се оттегли от поста министър-председател и да отстъпи властта на коалиционно правителство, при условие че министрите от кабинета му гласуват доверие на правителството по време на вота в петък.

Според източника министрите, участвали в тази „сделка“, са водени от финансовия министър Евангелос Венизелос, предаде „Ройтерс“.

„Казаха му, че ако иска да спаси партията си, трябва да напусне спокойно“, съобщава агенцията, цитирайки източник, предпочел да запази анонимност.

Папандреу „се съгласил да се оттегли“, всичко било много „цивилизовано“.

Според източника премиерът признал, че е допуснал грешка с предложението си за референдум за спасителния заем, който Европа одобри миналата седмица.

В сряда лидерите на Франция и Германия извикаха Папандреу на извънредна среща в Кан. Саркози и Меркел настояли Гърция да се придържа към споразумението, в противен случай страната рискувала да бъде изключена от еврозоната.

„Венизелос му каза, че и заради себе си, и заради доброто на партията, той [Папандреу] трябва да си тръгне с финес и че министрите ще му помогнат“, добавя източникът.

Министър, участвал в срещата на премиера с кабинета, заяви, че Папандреу се е съгласил да подаде оставка, след като сформира коалиция с консервативната партия „Нова демокрация“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »