Нередовен стомах – какво да правим?

Нередовен стомах – какво да правим?
A A+ A++ A

Нередовният стомах е изключително неприятен проблем за голяма част от жените, а и за някои мъже. Чувството за тежест и загубата на апетит ни създават неприятно усещане за дискомфорт и нарушават дневния ни ритъм. На различните хора помагат различни средства, с помощта на които се справят с констипацията (запека).

Основното и най-важното нещо е да имаме здравословни хранителни навици и да не водим застоял начин на живот. Запознайте се с някои от възможностите за преодоляване на този неприятен проблем.

Пийте много вода. Над 2 литра течности на денонощие са нужни, за да ускорите пасажа на храносмилателния тракт.

Яжте храни, богати на фибри. Фибрите подобряват храносмилането, усвояването на хранителните вещества и по-бързото придвижване на хранителните остатъци.

Сутрин на гладно приемайте една супена лъжица студено пресован зехтин. Вкусът не е много приятен, затова гледайте да имате нещо сладко наблизо. Това е отличен начин да прочистите организма си от вредните токсини и да се справите с проблема нередовен стомах. Все пак имайте предвид, че зехтинът при много хора предизвиква гадене и позиви за повръщане.

Пробиотици. Те доставят допълнително количество от полезните за организма ни бактерии, които подпомагат процеса на храносмилане. Това е абсолютно безвреден и естествен начин да помогнем на тялото си да се справи с нередовното ходене до тоалетната. Пробиотици можете да си набавите посредством прием на млечнокисели продукти или като хранителна добавка от аптеките.

Сини сливи, банани, киви, кайсии, смокини – всички тези храни подобряват храносмилането и помагат за преодоляване на констипацията. Можете да ги съчетаете с прием на леко топла вода или чай за по-добър ефект.

Топло мляко с мед – лесно и вкусно. Млякото не бива да е прекалено горещо, температурата трябва да бъде малко по-висока от телесната. По възможност медът да е домашен.

Физическите упражнения, особено стимулиращите мускулатурата в коремната област, са много ефикасен и успешен начин да преборите проблема. Преди закуска можете да правите коремни преси, клякания, лека гимнастика, за да „събудите“ тялото си.

Приемайте повече течни храни, повече супи, пюрета. Ограничете твърдата храна, най-вече сухата – сандвичи, чипсове, солети.

Стремете се във всяко свое хранене да включвате сурови плодове и/или зеленчуци. Те са безценен съюзник в борбата с нередовния стомах.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници