Разочаровани от Доган и Дал правят партия

Разочаровани от Доган и Дал правят партия
С раздялата на Дал и Доган започна и разцепването на иначе традиционно непоклатимия електорат на ДПС. Снимка: razkritia.com
A A+ A++ A

Нова политическа партия на разочаровани симпатизанти от ДПС и от Касим Дал се заражда във „Фейсбук“.

Гражданско сдружение ще обедини няколко групи от социалната мрежа „Фейсбук“, ще се регистрира като неправителствена организация в обществена полза и после ще се трансформира в политическа партия, съобщи БГНЕС.

Учредителното събрание е насрочено за 4 февруари в Шумен, след няколко промени на датите заради лошото време.

Около 3000 души са дали предварителна заявка за участие, но зала с такъв капацитет не може да се намери, поради което отделните райони ще изпратят представителни групи.

Това са предимно млади и амбициозни млади хора от Североизточна България, но непрекъснато се обаждат от цялата страна с желанието да се включат, заяви Сание Сютлю, една от инициаторите за обединението.

В Шумен ще се съберат групите от „Фейсбук“: ДАР (Движение за алтернатива и реформи), ДАР-Североизток и „Глас народен“.

Ще бъде избран управителен съвет с председател и екип от 7 души. Всеки от тях ще представлява своя етнос – българи, турци, помаци и роми, уточни Сютлю.

Инициативният комитет е изпратил покани до всички политици, които са били свързани с ДПС – Осман Октай, Гюнер Тахир, Касим Дал, Мехмед Дикме и др., но не за да се включат или да подкрепят новата НПО, а като гости.

„Искаме да поканим и Ахмед Доган, и Волен Сидеров, защото всички те трябва да чуят нашия глас, мнението ни за техните грешки и позицията ни на несъгласие с политиката им през годините“, подчерта инициаторката от русенското село Сваленик.

„Докато бяхме активисти и електорат на ДПС, отвътре не успяхме да прокараме промените, оказа се невъзможна мисия. Политиците не проумяха, че за да са на лидерските постове, това зависи от нас, от нашите гласове“, каза още тя.

„Ние няма да допуснем стари персонажи да бъдат лица на новата формация, опарихме се от последните избори, когато се оказахме като в лодка без весла“, категорична е Сютлю.

Според нея след завоя на Касим Дал към ЕНП на Мария Капон хилядите му поддръжници във „Фейсбук“ са се дезориентирали, а мотивацията им да го подкрепят се е провалила.

Сание Сютлю настоя името на новата формация да остане в тайна до деня на учредяването. Според нея най-хубавото в цялата идея е доверието и масираната подкрепа от страна на стотици студенти.

Един от учредителите на ДПС Неджметин Хак е потвърдил категорично подкрепата си. Изселнически организации в Истанбул и Бурса също са заявили желание да присъстват, както и новата формация да създаде свои клонове в турските градове, където живеят големи маси български изселници.

Останалите около 120 емигранти, които миналата година се движеха в пакет по събранията на Касим Дал из цялата страна, си оставали плътно зад него.

#Ахмет Доган #Касим Дал #ДАР #ДПС #Фейсбук #Шумен #България #Североизточна България #Турция #Осман Октай #Мехмед Дикме #Волен Сидеров #НПО #ЕНП #Мария Капон #Истанбул #Бурса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"