Иран отвръща на ЕС ембаргото... с ембарго

Иран отвръща на ЕС ембаргото... с ембарго
Вчера МВФ прогнозира, че цените на петрола могат да се вдигнат с 20 до 30 процента, ако износът на ирански петрол спре. Снимка: „Мениджър“
A A+ A++ A

Иран, изглежда, е решил да направи изпреварващ ход и да спре доставките на петрол за Европа още преди да влязат в сила петролните санкции, наложени от Европейския съюз.

Това коментират днес ИТАР-ТАСС и Агенция „Франс прес“, позовавайки се на информация от иранските медии, цитирани от lev.bg.

На 29 януари в иранския парламент може да бъде внесен законопроект за спиране на доставките на „черно злато“ в страните от ЕС, съобщи в четвъртък иранската информационна агенция „Фарс“.

Ако законът бъде приет, Иран ще спре да продава петрол на тези държави, преди да влезе в сила официалното петролно ембарго на ЕС.

Пакетът от санкции срещу Техеран, които бяха одобрени на 23 януари на срещата на министрите на външните работи на 27-те членки на ЕС, предвижда забрана да се сключват нови договори и да се удължават вече действащи споразумения за доставка на петрол от Иран за европейските страни.

Сключените по-рано договори обаче остават в сила. Пълното ембарго ще бъде въведено към 1 юли – до този срок трябва да бъдат прекратени всички съществуващи договори.

Целта на кампанията е да се окаже натиск върху Иран да се откаже от ядрената си програма.

Според иранските експерти за Европа ще бъде трудно да намери алтернатива на иранския петрол на същата цена, тъй като нефтопреработващите съоръжения в редица страни са проектирани за преработка на петрол с определено качество.

Вчера Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че цените на петрола могат да се вдигнат с 20 до 30 процента, ако износът на ирански петрол спре.

Иран ще усети ефекта от санкцията, но той няма да бъде смъртоносен, коментира още ИТАР-ТАСС.

Техеран изнася за ЕС едва около 20 процента от петрола си, а основните му купувачи са Китай, Южна Корея, Япония и Индия.

Тези държави засега не планират да се присъединят към европейските санкции, а Пекин и Делхи дори не са обсъждали подобна мярка. В Сеул и Токио пък още не е взето решение по въпроса.

#Иран #Европа #петрол #ембарго #Международния валутен фонд #МВФ #Европейския съюз #ЕС #Китай #Южна Корея #Япония #Индия #Техеран #Пекин #Делхи #Сеул #Токио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"