Кр. Георгиева: От 2 млн. сирийски бежанци, само 45 хил. са в Европа

Кр. Георгиева: От 2 млн. сирийски бежанци, само 45 хил. са в Европа
Според Кристалина Георгиева, към момента не може да се говори за бежанска вълна към Европа. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

“Засега не можем да говорим за бежанска вълна към Европа. От 2 милиона души сирийски бежанци само 45 000 са в Европа, около половината от тях са в Германия и Швеция”, каза еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР, предаде Агенция “Фокус”.

Според нея, обаче, при дестабилизиране на обстановката и в Ливан положението би се променило. В тази връзка Европа, а и България трябва да бъдат подготвени за по-голяма вълна от бежанци. Такава възможност дават фондове, ориентирани към помощи за страните, намиращи се в непосредствена близост до огнищата на военни конфликти. Средствата са насочени към защита на границите, към приемане на бежанци, за подпомагане доброволното връщане на бежанците в тяхната страна и за тяхната интеграция.

“Отпуснатите досега от Европейския съюз средства в помощ на пострадалите от конфликта в Сирия са 1,3 милиарда евро. Около 47% от парите отиват вътре в Сирия. 6,8 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, но най-много половината от тях я получават”, каза Георгиева.

#Кристалина Георгиева #сътрудничество #БНР #фондове #бежанци #Европа #съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »