Обама ще изчака разрешение от Конгреса за атака срещу Сирия, заседанието е на 9 септември

Обама ще изчака разрешение от Конгреса за атака срещу Сирия, заседанието е на 9 септември
Американският президент Барак Обама може да нареди военна операция срещу режима в Сирия, дори ако не получи подкрепа от Конгреса. Снимка: www.bulgariasega.com
A A+ A++ A

Барак Обама поиска решението за военна атака да мине през Конгрес, който се събира на 9 септември.

Американският президент се опита да парира критиките за колебливост, като отново потвърди, че ще предприемат кратък и прецизен удар. По думите му, операцията няма да е с отворен край и няма да има сухопътна офанзива.

Часове след изявлението на Обама държавният секретар Джон Кери обяви, че вече има тестове, които потвърждават използването на газ зарин. Факт, който според него, ще убеди Конгреса да постъпи правилно, като разреши удар срещу режима на Башар Асад, предаде БНТ.

Барак Обама реагира достатъчно бързо, за да не бъде обвиняван, че няма визия за действия. За десет минути, колкото продължи обръщението му, той не само каза как смята да действа, но и опита да успокои разнопосочни тревоги в американското общество и сред съюзниците на Вашингтон.

"След внимателно обмисляне реших, че Съединените щати трябва да предприемат действия срещу цели на сирийския режим", заяви Барак Обама.

Като върховен главнокомандващ, президентът на САЩ не е длъжен да иска разрешение от законодателите за военни операции, които са по-кратки от 2 месеца. Но Обама реши да потърси подкрепа.

"Взех и второ решение: аз ще поискам пълномощия да използвам сила от представителите на американския народ в Конгреса", подчерта Барак Обама - президент на САЩ.Обама очевидно разчита дебатът на Капитолия да обедини нацията по въпроса за Сирия, но пък поема и риск - дали наистина Конгресът ще застане зад Белия дом в това решение - въпреки мотивите за националната сигурност, за защита на съюзниците в Близкия изток и необходимостта Башар Асад да бъде накаран да спазва конвенцията за забрана на химическите оръжия, за да не се създава опасен прецедент.

"И в заключение, нека кажа следното на хората: знам, че ние сме изтощени от войни. Свърши една война в Ирак. Сега приключваме друга в Афганистан. Американският народ е достатъчно разумен и знае, че ние не можем да решим конфликта в Сирия с военна сила. Затова не смятаме да изпращаме наши войници в чужда война", заяви Обама.

След като завърши обръщението си, Обама се прибра, без да отговаря на въпроси на медиите. По-късно пред Белия дом се състоя демонстрация против военни действия в Сирия.

#решение #конгрес #резолюция #Барак Обама #конгрес #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »