Болки в гърба – как да се справим?

Болки в гърба – как да се справим?
A A+ A++ A

Болките в гърба са ежедневие за голяма част от нас. Понякога са продължителни, мъчителни, друг път просто ни карат да се чувстваме сковано и дискомфортно. Има неща, които не можем да променим – напредващата възраст, стари травми, заболявания. Има обаче и други фактори, които допринасят за неприятните болежки, и те зависят изцяло от нас. Ето какво можете да направите, за да ставате с усмивка и подскок от леглото сутрин.

Ако работите в офис, гледайте на всеки 30–60 минути да ставете от мястото си, да се раздвижвате, дори да правите лека гимнастика.

Не вдигайте тежко, още повече с резки движения. Ако се налага все пак, правете го плавно и разпределете тежестта. В случай че предметът позволява, разделете и преместете с няколко движения, вместо да се напрягате еднократно.

Липсата на двигателна активност и заседналият начин на живот с времето стават все по-предразполагащ фактор болките в гърба да започнат да ви тормозят. Изберете активност, която ви е по вкуса, и й отделяйте време 2–3 пъти седмично.

Намалете теглото. Всеки проблем с опорно-двигателния апарат (костите и мускулите) се влошава и протича по-тежко при хора с наднормено тегло.

Откажете цигарите. Изненадващо, но те могат да бъдат виновни дори за това, според последни проучвания. Особено негативно влияние имат никотинът и другите токсини върху дисковата херния.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"