Първанов: Не може да мислиш за кворума и да управляваш успешно

Първанов: Не може да мислиш за кворума и да управляваш успешно
Според Първанов не е изключено това правителство да изкара мандата си.
A A+ A++ A

"Не може всеки ден да мислиш за кворума, и да управляваш успешно, убедително. Те треперят всеки ден – да не би някой да се успи за кворума. Това правителство трябва да прави сериозни реформи. В един момент ще трябва да се вземат непопулярни решения – кой да ги вземе? „Атака" трудно би гласувала за нещо такова. Отново оставаме на ръба".

Това заяви Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година, по БНР в събота, цитиран от агенция "Фокус".

"Конфигурацията в парламента би могла да постигне една трайност на това управление. Не е изключено то дори да изкара мандата си. Има 130 гласа с гласовете на мандата. Но не мисля, че това е печелившото в чисто политически план", категоричен е Първанов.

"Искам ясно обосноваване на възможностите – ако ще се борим за оставане до края на мандата, трябва да имаме достатъчно ресурс. Към момента не съм убеден, че имаме такъв ресурс, но аз не съм информиран, очаквам председателят да каже", каза още Първанов.

„Атака" е непредсказуем, несолиден партньор. Това е формула, която ще ни създава допълнително проблеми", добави още той.

За протестите Първанов сподели: "Със сигурност някой ще се опита да ги реактивира; може би ще има опит да се вкара повече партийно-политическият момент. Видях заявка от ръководството на ГЕРБ. От една страна протестът няма много голяма перспектива, ако няма партиен, парламентарен изразител. От друга страна, всеки опит да се монополизира този протест от една от партиите, особено от ГЕРБ, споменът за чието управление е твърде пресен, делегитимира протеста".

"Президентът Плевнелиев прекрачи една граница, която не биваше да бъде преминавана. Винаги съм отстоявал правото на президента да изразява своя позиция; когато прескочиш границата, има опасност да се дискредитира институцията, има опасност от трайна студена война на двете страни на „Дондуков". Президентът има своята отговорност за тази трайно нестабилна политическа ситуация; не снемам отговорност от партиите за това", каза още Първанов.

"Ще си позволя да препоръчам едно по-предпазливо преодоляване на недоверието – с мерки за укрепване на доверието по проблеми, които не будят сериозни възражения. По ситуацията в Сирия – може да имаме обща държавна позиция. Ако тя се изработи в КСНС, с участието на правителството, това може да свали напрежението", добави той.

"По отношение на решенията за шефовете на служби - такива решения трябва да се вземат със „споделена отговорност" – предлага правителството, утвърждава президентът", каза Първанов. "Правили сме го десет години, в т.ч. и по времето на ГЕРБ. Може да е имало спорове, но винаги сме стигали до консенсусно решение. Много е важно, особено когато на границата ти има война, напрежение, да поддържаме стабилността на службите", заяви Георги Първанов.

На въпрос възможна ли е коалиция между БСП и ГЕРБ, Георги Първанов заяви: "В рамките на този парламент, това е нереалистично. Бих апелирал да се установи нормален климат, нормални отношения между управляващи и опозиция. С взаимно уважение. Всеки опит да се съберат в едно управляващо цяло БСП и ГЕРБ ще компрометира и двете политически партии. Би било шамар за избирателите, да управляват заедно. Би било най-голямата изневяра. БСП влезе в това управление с една-единствена идея, която формулира председателят, отстраняване на ГЕРБ от властта. Заради което ние влязохме организационно неподогтвени в това управление", каза Първанов.

"Не мога да продължа, след бъдещи избори, каква ще бъде конфигурацията", посочи той.

#Георги Първанов #Парламент #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"