Първанов: БСП трябва да има ново ръководство

Първанов: БСП трябва да има ново ръководство
Според Първанов ръководството на БСП трябва да се смени.
A A+ A++ A

"Смятам, че трябва да има ново ръководство на БСП."

Това заяви Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година, по БНР в събота.

"Не просто млади. Често споря с това виждане – да бъдат млади хора; видяхме как беше в НДСВ, в ГЕРБ, млади - не винаги са достатъчно подготвени. Искам да дойдат можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото. Нямам никакви амбиции, не желая реванш", каза Първанов.

Той добави, че близо две години апелира за дълбоки идейни промени в партията.

"Виждам какво става в европейската левица, там се търсят нови социални общности, към които да се насочат социалдемократическите и левите формации – преди всичко към активните слоеве. Реален проблем от десетилетия е, че активните хора не припознават БСП. Необходими са организационни промени. Предлагах засилване на вътрешната демокрация. Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи", каза още Първанов.

"Един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората – не само от тяснопартийния членски състав. Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили, с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало", категоричен е Първанов.

На въпрос дали би станал лидер на БСП, Първанов каза, че този етап вече е минал.

"Бил съм начело на БСП в много труден период; твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна – не се получи", заяви Първанов.

#Георги Първанов #БСП #ГЕРБ #НДСВ #Жан Виденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници