Поклонението пред Коста Цонев ще е в петък

Поклонението пред Коста Цонев ще е в петък
Коста Цонев получи „Аскеер“ за цялостно творчество през май 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поклонението пред големия актьор Коста Цонев ще е в петък, 27 януари, от 10 часа в Народния театър „Иван Вазов“.

Това предаде БГНЕС вечерта в сряда, като цитира източници от семейството на актьора. Коста Цонев почина в сряда около 16.30 часа.

Коста Димитров Цонев е роден през 1929 година в София. Завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност актьорско майсторство. Актьорът участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър „София“.

Има три награди за най-добри роли в киното и три за най-добри роли в театъра. Миналата година легендата на българското кино и театър получи наградата „Аскеер“ за цялостно творчество. За първи път награда „Златен век“ с огърлие беше връчена на актьора Коста Цонев за големия му принос в българската култура по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, също миналата година.

Най-запомнящите се роли, които Коста Цонев е изиграл, са във филмите „Сватбите на Йоан Асен“, „Жребият“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Господин Никой“, „Умирай само в краен случай“, „Тайфуни с нежни имена“, „Бъди щастлива, Ани“, „Басейнът“, „Голямата победа“, „История с куче без куче“ и „Дом за нашите деца“. Незабравима е ролята му в „Сватбите на Йоан Асен“, в който си партнира с незабравимия Апостол Карамитев, напуснал нашия свят по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев изигра и неговата роля.

През 2001 година започва политическата му кариера, когато Симеон Сакскобургготски го включва в листата на НДСВ за парламентарните избори и е избран за депутат в 39-ото Народно събрание. През 2005 година отново е избран за народен представител от Сливен с листата на НДСВ в 40-ото Народно събрание.

#Коста Цонев #актьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"