„Лукойл“ инвестира 1.5 млрд. д. в Нефтохим – Бургас

„Лукойл“ инвестира 1.5 млрд. д. в Нефтохим – Бургас
На подписването присъстваха министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, кметът на Бургас Димитър Николов, първият изпълнителен вицепрезидент на „Лукойл“ Владимир Некрасов и генералният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската компания „Лукойл“ инвестира около 1.5 млрд. долара в инсталация за хидрокрекинг в нефтената си рафинерия в Бургас.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ и италианската компания Technip подписаха в сряда договор за изграждане на Комплекс за преработка на тежки отпадъци.

Това ще е десетата в света подобна инсталация, каквито има само в Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт, и най-голямата в Източна Европа, информират от компанията инвеститор.

Сумата е около една десета от общите планирани инвестиции на компанията в света през следващите 10 години.

На подписването присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев и първият вицепрезидент на „Лукойл“ Владимир Некрасов.

Договорът за изграждането на комплекса за преработка на тежки остатъци, който ще бъде и най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа, бе подписан само ден след официалния край на сагата „Лукойл“, след като вчера рафинерията възстанови лиценза си за данъчен склад, отнет през юли 2011 г.

В рафинерията очакват след пускането на комплекса в експлоатация, което ще стане след 37 месеца, рязко да се понижат вредните емисии в атмосферата, а остарели инсталации, между които „Термичен крекинг“ и „Газова сяра-2“, да бъдат спрени. При строителството ще бъдат открити 3 хиляди работни места.

„Основна задача на нашето правителство е привличането на добри инвеститори, особено във  високотехнологични сфери“, коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който присъства на подписването на договора.

По думите му днес е много хубав ден, в който дългогодишният труд на много хора се увенчава с успех, съобщи БТА.

Като най-голямата инвестиция в новата стопанска история на България определи проекта на „Лукойл“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Реализацията на този проект ще има пълната подкрепа на българското правителство, обеща той.

Първият вицепрезидент на „Лукойл“ Владимир Некрасов изказа благодарност за благоприятния инвестиционен климат, който се създава в България за компанията.

„Бизнесът ни в България винаги е бил приоритет за нас и инвестициите ни, направени през последните 10 години, го доказват“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Вицепрезидентът на „Лукойл“ изтъкна, че след изграждането на новата инсталация дълбочината на преработка на нефта ще се увеличи от 75 на 92%, както и ще се сведат до минимум и вредните емисии природни газове, отделяни в атмосферата от завода.

#Валентин Златев #Димитър Николов #кмет на Бургас #Трайчо Трайков #министърът на икономиката #Симеон Дянков #Министър на финансите #Лукойл Нефтохим Бургас #Лукойл България #Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »