Западът увеличава военното си присъствие в Средиземно море (Обобщение за Сирия)

Западът увеличава военното си присъствие в Средиземно море (Обобщение за Сирия)
През последните часове плановете на Запада за военна офанзива в Сирия се усложниха. Снимка: АФП
A A+ A++ A

През последните часове плановете на Запада за военна офанзива в Сирия се усложниха. В началото на седмицата американската преса предвиждаше, че удари срещу Дамаск може да бъдат проведени още този четвъртък.

Изправени пред безизходно положение в ООН заради руската съпротива и донякъде заради скептицизма на своите граждани обаче, западните страни дадоха заден ход по въпроса за намесата в сирийския конфликт.

Днес френският президент Франсоа Оланд заяви, че „трябва да се направи всичко, за да се намери политическо решение” на ситуацията в Сирия. Изявлението се различаваше значително от реториката на Оланд във вторник, когато той заяви волята си да „накаже” сирийския президент Башар Асад.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама заяви, че все още не е взел решение относно отговора за използването на химическо оръжие в Сирия. Обама посочи, че евентуалният военен удар би бил ограничен и той би имал за цел да предупреди режима на Башар Асад, че ще е по-добре да не използва химически оръжия отново.

Американският лидер подчерта, че не желае в Сирия да започне нов дългогодишен конфликт, но с оглед на това, че в миналото Сирия е подкрепяла терористични групировки, той посочи, че има вероятност химическите оръжия да бъдат насочени и срещу САЩ.

Парламентът на Великобритания ще вземе решение за участието на страната във военна операция в Сирия само след края на разследването на ООН за използването на химическо оръжие, съобщи от своя страна британският външен министър Уилям Хейг.

Въоръжените сили на Великобритания подготвят извънреден план за действия във връзка с предполагаемото използване на химическо оръжие в Сирия. В четвъртък Камарата на общините ще се събере на извънредно заседание, посветено на ситуацията в Сирия и възможното провеждане на военна операция. Според местните медии опозиционната Лейбъристка партия може да блокира решението на парламента, ако в проекта не бъде включено условието за предоставяне на неопровержими доказателства за използване на химическо оръжие от сирийските правителствени войски.

В същото време няколко страни засилиха военното си присъствие в Средиземно море и по границата си със Сирия.

Великобритания изпрати шест изтребителя „Тайфун” от Кралските военновъздушни сили до базата си „Акротири” в Кипър, тази мярка има за цел да защити британските интереси на фона на растящото напрежение около Сирия, съобщи британското министерство на отбраната.

Това е предохранителна мярка за защита на британските интереси и самолетите няма да участват в директни военни действия срещу Сирия, се уточнява в съобщението.

Корабният състав на постоянното оперативно съединение на руския военноморски флот в Средиземно море ще бъде обновен в близките дни, съобщи източник в генералния щаб на Русия.

„Известната ситуация в Източното Средиземноморие изиска от нас отделни корекции в състава на групировката на военноморския флот. В близките дни тя ще се попълни с един ескадрен миноносец на Северния флот. По-късно към него ще се присъедини ракетният крайцер на Черноморския флот „Москва”, който в момента завършва изпълнението на своите задачи в северната част на Атлантическия океан и скоро ще започне трансатлантически преход в посока към Гибралтарския пролив”, уточни източникът.

Той допълни, че през есента средиземноморската групировка на руския военноморски флот се очаква да бъде попълнена от ракетния крайцер на Тихоокеанския флот „Варяг”, който ще замени ескадрения миноносец „Вицеадмирал Пантелеев”.

Военното командване на Франция реши да изпрати в източната част на Средиземно море фрегатата „Шевалие Пол”. Корабът напусна пристанището в град Тулон. Очаква се в Средиземно море той да се присъедини към американските и британските кораби и подводници, които вече се намират в близост до Сирия.

„Шевалие Пол” е фрегата с управляемо ракетно оръжие. Изданието отбелязва, че този кораб е смятан за един от най-модерните в целия френски флот. Подразделенията на турската противовъздушна отбрана разположени в близост до границата със Сирия са приведени в състояние на повишена бойна готовност, а зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) и радари са насочени към Сирия.

По границите си със Сирия Турция разполага с няколко ЗРК с ракети „Хоук”, предназначени за унищожаване на самолети и ракети, както и с установки на ракети „Стингър”. В сряда министърът на външните работи на Турция, Ахмет Давутоглу заяви, че турските въоръжени сили са готови да направят всичко необходимо за обезпечаване на сигурността на своята територия.

#Сирия #Турция #офанзива #Средиземно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници