Почина Коста Цонев

Почина Коста Цонев
Големият български актьор Коста Цонев е починал днес, съобщиха от семейството му. Снмка: БНТ
A A+ A++ A

Големият български актьор Коста Цонев е починал днес, съобщиха от семейството му.

Коста Цонев е починал днес около 16.30 часа, предаде БГНЕС.

Коста Димитров Цонев е роден на 10.06.1929 година в София. Завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“.

Актьорът участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър „София“.

Има три награди за най-добри роли в киното и три за най-добри роли в театъра. Миналата година легендата на българското кино и театър получи наградата „Аскеер“ за цялостно творчество.

Най-запомнящите се роли, които е изиграл, са във филмите „Сватбите на Йоан Асен“, „Жребият“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Господин Никой“, „Умирай само в краен случай“, „Тайфуни с нежни имена“, „Бъди щастлива, Ани“, „Басейнът“, „Голямата победа“, „История с куче без куче“ и „Дом за нашите деца“.

Незабравима е ролята му в „Сватбите на Йоан Асен“, в който си партнира с незабравимия Апостол Карамитев, напуснал нашия свят по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев завърши и неговата роля.

През 2001 година започва политическата му кариера, когато Симеон Сакскобургготски го включва в листата на НДСВ за парламентарните избори и е избран за депутат в 39-ото Народно събрание.

През 2005 година отново е избран за народен представител от Сливен – с листата на НДСВ – в 40-ото Народно събрание.

#Коста Цонев #актьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"