София е в топ 10 на най-западащите градове в света

София е в топ 10 на най-западащите градове в света
Столицата на България е сред градовете, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало през последните 5 години, сочи годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), обхващаща 140 града по цялата планета. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Столицата на България е сред градовете, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало през последните 5 години, сочи годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), обхващаща 140 града по цялата планета.

В топ 10 попадат и Дамаск, Триполи, Кайро, Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Рейкявик и Найроби.

По 30-те критерия, обединени в 5 категории, определящи най-добрият за живеене град, София е класирана на 87-а позиция. При идеален показател от 100 в сборния индекс на класацията, средното постижение на София е едва 70.5 единици.

За последните пет години спадът за българската столица е 4.9%, като по-зле са само Кайро (-5.9), Триполи (-19.9%) и Дамаск (-20.4%) - все градове, разтърсвани от кръвопролитни сблъсъци и несигурност.

Мелбърн е най-добрият за живеене град трета година поред в класацията на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU.

Заемащият последното място едва ли ще изненада някого, защото в покрайнините му хората умират от предполагаеми нападения с химическо оръжие - Дамаск.

Столицата на югоизточната австралийска провинция Виктория победи Виена в световната класация. Сред десетте най-добри за живеене градове обаче има само още един европейски град и това е финландската столица Хелзинки. Останалите в списъка са канадските Ванкувър, Торонто и Калгари, австралийските Аделаида, Пърт и Сидни и новозеландския Оклънд.

#София #топ 10 #Ванкувър #Дамаск #Триполи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"