Нови правила за защита на потребителите влизат в сила в ЕС

Нови правила за защита на потребителите влизат в сила в ЕС
Нови правила за защита на потребителите влизат в сила в ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът на ЕС одобри в понеделник нови правила за по-добра защита на потребителите, предоставящи допълнителни права на европейските граждани при пaзаруването онлайн и покупките от разстояние.

Новата директива хармонизира напълно списъка с информация, която трябва да бъде предоставяна на потребителите, и дава право на отказ на гражданите на ЕС при направени покупки от разстояние и от извън традиционните за тази дейност места, съобщиха от пресцентъра на институцията.

С някои изключения, потребителите ще могат да се отказват от подобни покупки в 14-дневен срок, без да трябва да мотивират решението си и без да им бъдат налагани допълнителни разходи. За тази цел, те ще могат да изпозлват стандартна бланка за отказ, която ще им бъде предоставяна от търговеца.

В случаите на договори за покупки, извършени извън традиционните за въпросната търговска дейност места, страните-членки ще могат да запазят съществуващото национално законодателство, забраняващо на търговците на събират плащанията в рамките на периода за възвръщането на сумите след приключване на договора.

Освен това държавите от ЕС ще могат да въвеждат и изисквания за предоставяне на допълнителна информация извън задължителния за целия Съюз списък, въведен от директивата, се посочва още в съобщението.

По отношение на доставките на закупените стоки, търговците вече са задължени да ги доставят във възможно най-кратък срок, ненадвишаващ 30 дни от сключването на сделката.

Ако все пак стоката не бъде доставена навреме, потребителят ще може да прекрати договора и да получи обратно всички заплатени от него суми. Директивата въвежда и изисквания, засягащи допълнителните плащания, според които търговецът е задължен да изисква изричното съгласие на потребителя. При липса на такова, разходите ще трябва да бъдат въстановени.

В случаите, когато сделката се извършва по телефона, потребителят не трябва да плаща суми, по-високи от основните тарифи, налага още новия еврозакон.

Доставчиците на телекомуникациионни услуги обаче ще могат да налагат допълнителни такси за такъв вид обаждания, уточняват от пресслужбата на Съвета.

#Съвет на ЕС #ЕС #Европейски съюз #защита на потребителите #търговци #законодателство на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"