Георги Първанов: Без санкции на ООН, не трябва да подкрепяме военна намеса в Сирия

Георги Първанов: Без санкции на ООН, не трябва да подкрепяме военна намеса в Сирия
"БСП вече не е толкова голяма партия, нито като влияние, нито като членски състав", коментира още бившият президент.
A A+ A++ A

"Не бива да се заобикалят и да се пренебрегват органите, които са призвани да решават проблемите в Сирия като например ООН. Без санкция на ООН, ние не би трябвало да подкрепяме военна ситуация в Сирия", заяви пред Нова телевизия бившият президент на България.

Първанов определи изказването на министъра на външните работи като балансирано.

„Аз откривам много прилики със ситуацията в Ирак през 2003 година. Тогава направих изявление, в което заявих, че не подкрепям тази война, защото всяка война е тежко поражение за дипломацията”, коментира Първанов.

Според него, „много пъти казваме „Хоп” преди да сме готови да скочим”.

„Опасявам се, че в Сирия може да се повтори това, което видяхме в Ирак. Увеличава се хранителната среда за тероризма, а ние трябва да я ограничаваме”, отбеляза още Първанов.

"БСП вече не е толкова голяма партия, нито като влияние, нито като членски състав", коментира още бившият президент.

По думите му, в БСП трябва да се промени идеята, защото левицата в цяла Европа търси нови групи, нови идеи.

„Пенсионерите не могат да останат единствената социална група, на която да се опираме”, отбеляза Първанов.

Той посочи, че трябва да се възроди вътрешната демокрация в левицата.

„Бих предложил да направим вътрешнопартийно допитване и вътрешнопартиен референдум за плоския данък например”, посочи Георги Първанов.

„Самият Борисов трябва да признае, че съжалява за подкрепата, която даде на Станишев на конгреса през миналата година. Тогава ми стана ясно, че има доста задкулисни игри и аз не искам да участвам в такива игри”, каза още Първанов.

На въпрос дали ще прави нова политическа формация Георги Първанов заяви, че иска да направи една своеобразна мрежа от дискусионни форуми, които ще започнат още през септември.

„Целта на тези форуми е да потърсим отговори, свързани с приоритетите, с изборния кодекс, с париите, с конкретна политика”, отбеляза Първанов.

"Аз подкрепям това правителство. Иска ми се то да изкара колкото се може по-дълго. Смущаваме това, че политическите ръководства и по-скоро "Позитано" направи едно отстъпление от тежки политически ангажименти", заяви Георги Първанов.

На „Позитано” има една група от хора, които вече си мислят, че всичко им е позволено. Когато вече си на ръба, трябва да мислиш всеки ден да оцелееш във властта и да правиш реформи, затова не можеш да си позволиш такива груби субективни решения“, коментира още Първанов.

Защо никой не коментираше кадровите управленски решения на Тройната коалиция. Защо имаше баланс и имаше един работещ климат?”, попита Първанов и добави, че тогава този проблем с назначенията не е съществувал.

Случило се е нещо зад кулисите, а не в залата, където се вземат решенията на „Позитано”. Аз заемам последния ред на тази зала, но виждам всичко, което се случва”, посочи бившият президент.

На въпрос защо по време на управлението на Тройната коалиция е нямало такива обществени реакции при кадровите промени, Първанов отговори: „Защото тогава имаше разум, мъдрост и отговорност”.

Лидерът на управляващата партия изпусна много възможности за едно елегантно оттегляне и за решение, което щеше укрепи партията, да я промени. Той можеше да се оттегли още тогава, когато беше избран или дори номиниран за председател на ПЕС“, каза още Георги Първанов.

#Георги Първанов #БСП #Сирия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »