Бобева: С промените в Закона за обществените поръчки ограничаваме корупцията максимално

Бобева: С промените в Закона за обществените поръчки ограничаваме корупцията максимално
Въпросът с достъпа на офшорни компании до обществени поръчки е доста сложен от гледна точна под каква дефиниция са "офшорните компании", европейска или българска дефиниция няма, заяви вицепремиерът Даниела Бобева след днешното заседание на кабинета, цитир
A A+ A++ A

Въпросът с достъпа на офшорни компании до обществени поръчки е доста сложен от гледна точна под каква дефиниция са "офшорните компании", европейска или българска дефиниция няма, заяви вицепремиерът Даниела Бобева след днешното заседание на кабинета, цитирана от БГНЕС.

Бобева коментира приетите от Министерския съвет промени в Закона за обществените поръчки. По време на подготовката на текстовете, които днес одобри кабинетът, се говореше, че с тях ще се ограничи възможността офшорни компании да участват в процедурите за обществени поръчки. Министър-председателят не се отказа от амбицията си, като дори тя се разшири и сега е насочена към ограничаване на достъпа на офшорните компании за участие не само в обществени поръчки, но и във всякакви поръчки, които имат връзка с публични средства.

Има идея в парламента за цялостно въвеждане на тази забрана в рамките на специален закон, обясни Бобева. Вицепремиерът обясни, че с промените в Закона за обществените поръчки отпада възможността членовете на комисията, която подготвя документите за дадена обществена поръчка, да участват като оценяващи.

Има сигнали за много злоупотреби с този режим и ние решихме кардинално този въпрос, като забранихме това. Има решение на Европейския съд, който твърди, че ако се въведат такива ограничения, а в много европейски страни те са въведени, има възможност това да се счита като дискриминационна мярка за участващите в комисията.

Но ние решихме да създадем този режим и ще видим как работи, коментира Бобева. С промените в Закона за обществените поръчки, които Министерският съвет одобри днес, постигнахме разумния компромис, с тях ограничаваме корупцията максимално и не затрудняваме административно органите, които извършват обществените поръчки, като се отваря пространство за участие на малките и средните предприятия, каза още Бобева.

"Този закон е базиран на предложения от неправителствени организации, от браншови организации, от граждани. Между първото четене на проекта и окончателните промени бяха отразени доста бележки от страна на Асоциацията на общините, така че да удовлетворим голяма част от техните притеснения", обясни вицепремиерът Бобева.

С промените в закона се забранява в процедурите да участват лица, които имат неизплатени социални осигуровки, и се създава възможност възложителите на обществени поръчки да забраняват в процедурите да участват лица, които са извършили престъпления, свързани със създаването на здравословни и безопасни условия на труд, и лица, които са извършили престъпление против трудовите права на работниците.

В процедура за възлагане на обществена поръчка няма да могат да участват лица, които имат неизплатени задължения към подизпълнители, установени влязли в сила съдебно или арбитражно споразумение. Отпада изискването подизпълнителите да доказват съответствие с критериите за подбор, отговорност за избора на подизпълнители ще носи изцяло изпълнителят.

Създава се възможност възложителят да извършва плащания директно на подизпълнителя за извършените от подизпълнителя и приети от възложителя услуги, доставки или строителство.

При обществени поръчки за строителство над европейските прагове възложителите ще са длъжни да изискват участие в изпълнението на не по-малко от 30 и не повече от 70 на сто от строителството от подизпълнители. С промените отпада възможността възложителите да искат доказвано на финансово-икономическото състояние на кандидатите и участниците с извършения оборот през последните 3 или 5 години.

Очаква се именно тази мярка да върне на пазара фирми, които са били изключени по субективни причини през последните години. Изисквания за финансово-икономическото състояние на кандидатите и участниците пък ще може да се поставят само ако за изпълнението на поръчката е необходимо наличието на определен финансов ресурс.

#Даниела Бобева #обществени поръчки #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »