Ройтерс: Дамаск е разделен, очаква ударите!

Ройтерс: Дамаск е разделен, очаква ударите!
Външният министър на Сирия Уалид ал Моалем категорично отрича използване на химическо оръжие срещу местното население. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Магазините в Дамаск са отворени, главните пътища са все така задръстени, но хората в изтощената от повече от две години гражданска война сирийска столица се притесняват от наближаващите военни удари от Запада.

Въпреки проблемите на всекидневния живот на тези в града, които не са пострадали от конфликта, някои хора се надяват, че това ще промени нещата, пише агенция Reuters.

До няколко дни западните сили може да ударят президента Башар ал Асад като наказание за използването на химически оръжия през миналата седмица, при което загинаха стотици цивилни.

"Големият страх е, че те ще направят същите грешки като в Либия и Ирак. Те ще ударят цивилни мишени и след това ще кажат, че това е грешка, но ще избият хиляди от нас", казва 50-годишният Зияд.

Други местни жители се надяват, че военната кампания няма да продължи дълго. "Ако можех, щях да напусне града за една седмица, докато това приключи. Ще отнеме само няколко дни", казва Хайсам, който е бивш държавен служител и е противник на правителството на Башар ал Асад. Той сравнява възможния удар от Запада с израелските нападения от януари и май, които унищожиха военен комплекс близо до дома му, но не предизвикват почти никакъв отговор от сирийското правителство.

В контролираните от опозицията квартали на столицата, които са бомбардирани от месеци наред, местните се надяват интервенцията да дойде по-бързо.

"Всички приветстват идеята", казва Бара Абделрахман, който живее в град Сакба. "Хората са уморени, искат това да свърши по някакъв начин, така че сме готови да сътрудничим с тях без каквито и да е условия. Ще направим всичко, за да се отървем от това куче."

Абу Омар, лекар от квартал Муадамия, който бе ударен от химическите атаки, е развълнуван за идващите западни удари. Според него нещата не може да станат по-зле.

"Живеем сякаш сме на друга планета – ядем само това, което сами отгледаме, напълно сме обсадени, постоянно, постоянно ни удря артилерия и изтребители, освен това сме отрязани от околния свят", казва той.

"Бунтовниците са изтощени. Нещо трябва да се промени."

#Сирия #удари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"