Контрабанда застрашава кучетата в Тайланд

Контрабанда застрашава кучетата в Тайланд
Всяка година в дните около китайската нова година домашните кучета в Тайланд са изложени на смъртна опасност. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Всяка година в дните около китайската нова година домашните кучета в Тайланд са изложени на смъртна опасност.

Традиционното за това време на годината върхово потребление на кучешко месо във Виетнам дава възможност за добри доходи на контрабандистите в Меконг, които всяка вечер късно през нощта извършват контрабанда на хиляди животни през границата с Лаос, съобщи CNN.

„Бих казал, че около 98% от тях са опитомени, тъй като много са всъщност откраднати домашни любимци“, отбелязва Джон Далей от местна фондация за защита на четириногите.

„Те са били обучени и реагират на команди, някои от тях дори все още носят и кучешките си облекла“, казва той.

Събирането на кучета за пазар не е проблем в Тайланд, тъй като много бездомни животни обикалят из градовете и селата на страната.

С идването на зимните месеци обаче кучешкото месо става особено търсена стока, отбелязват журналистите, като подчертават, че това създава предпоставки за добър пазар в съседен Виетнам, който става „рай“ на продавачите.

„Но начинът, по който животните се транспортират, е ужасен“, отбелязва Джон Далей.

Според него точно по това време на годината в Тайланд „разцъфтява“ бизнесът с домашни кучета.

Той посочва редица примери на хора, който изоставят своята работа и тръгват из страната на „лов за кучета“.

„Някои от тях са купени, а други са грабнати от улицата, от храмове и дори от дворовете на хората“, обясни Далай.

Властите в страната вече от няколко години са забранили тази търговия, но това не пречи на мнозина да продължават да си упражняват „занаята“ като ловци на кучета.

Според ветеринарните служби на Тайланд близо 500 000 кучета всяка година се продават в Меконг. Разбира се, невинаги щастието на контрабандистите се усмихва.

Този месец например е имало случай, когато патрул на тайландския флот спасява 800 кучета, които били складирани в 40 клетки и чакали за транспортиране на брега на река Меконг в провинция Накхон Фаном.

Въпреки че повиканите полицейски служители пристигнали бързо на мястото на инцидента, те успели за заловят само един от контрабандистите.

По думите на ръководителя на граничния патрул капитан Тхиракиарт Тхонгарам повече от 100 празни клетки били открити в близост до мястото където е бил заловен контрабандистът.

Според него това означава, че не по-малко от 2000 кучета са били преминали вече във Виетнам.

„Според запознати с тази контрабанда най-високо оценявани, особенно в южната част на Китай, са кучетата от породата санбернар. Но в пратките могат да се открият буквално животни от всички познати породи“, отбелязва Далей.

#кучета #Тайланд #Виетнам #контрабанда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"