Излишните килограми влошават плодовитостта

Излишните килограми влошават плодовитостта
A A+ A++ A

Хората с наднормено тегло по-често имат проблеми с половия живот и са в по-лошо здраве, сравнено с връстниците им с нормална телесна маса. Това сочи британско проучване сред 2635 души с индекс на телесната маса над 25 (норма 18–25).

Наднорменото тегло засяга всички аспекти на сексуалния живот – здравословен и социален.

Жените с наднормено тегло забременяват по-бавно и по-често имат репродуктивни проблеми. Често им се налагат терапия и редуциране на теглото преди постигане на бременност.

Последващата бременност с наднормено тегло е по-тежка за износване, криеща повече рискове за бебето. Майките по-често стават жертва на усложнения като гестационен диабет и хипертония. За жалост за бебетата наднорменото майчино тегло също не е полезно – те по-често се раждат с вродени малформации и заболявания, стават жертва на прееклампсия и др.

Освен това жените с наднормено тегло по-често имат психическа бариера в сексуалния си живот. Те могат умишлено да избягват контакт с партньора, защото не харесват тялото си, предпочитат да имат контакт само при загасена лампа или частично облечени.

За мъжете ситуацията не е много по-различна. Излишните килограми и лошото хранене влошават качеството на спермата им и намаляват нейните оплодителни способности. Освен това често могат да имат проблеми с ерекцията поради настъпилите атеросклеротични промени в кръвоносната система. За разлика от дамите обаче господата не са така суетни и визията им рядко повлиява половите им желания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"