БСК: На 65-то място сме в света по износ, през 2012 г.

БСК: На 65-то място сме в света по износ, през 2012 г.
България се нарежда на 65-о място в света по износ през 2012 г., като за една година се е изкачила с 4 места нагоре в класацията. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

България се нарежда на 65-о място в света по износ през 2012 г., като за една година се е изкачила с 4 места нагоре в класацията, предаде БГНЕС. Има стоки, по които дори сме на първо, второ и трето място със значителен дял в световната търговия.

Това сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК), направен по данни на Световната търговска организация (СТО). По износ на семена от слънчоглед например, България е на второ място в света с дял от 14,1% в световния експорт. На трето място сме по износ на нерафинирана анодна мед и на руди от благородни метали с дял от съответно 10% и 9% от световния износ, пише в. "Труд".

Страната ни е №1 в световен мащаб по износ на преработени зърна, които служат като суровина в хранителната индустрия. България държи 20,5% от световния износ на този продукт. В челото сме и по експорт на пшеница, като държим 12-о място.

Когато обаче класацията се прави по групи стоки, позициите на страната ни са далеч по-скромни. Най-високото - 17-о място, държим в износа на маслодайни семена, а на 18-о сме по износ на житни растения. При електрониката, машините, фармацевтичните продукти и много други стоки сме след 35-то място, най-често между 50-а и 60-а позиция.

#БСК #търговия #експорт #семена #машини #продукти #позиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »