Здрав черен дроб – как да го запазим?

Здрав черен дроб – как да го запазим?
A A+ A++ A

Черният дроб е „пречиствателната система“ на нашето тяло и ако той не е здрав, всички други органи и системи страдат от това. Начинът на живот, който водим, и средата, в която живеем, поставят цялото ни тяло под стрес. Добрата грижа за черния ни дроб може да подобри цялостното ни здравословно състояние. Вижте как можете да подобрите състоянието на черния си дроб, като малко промените навиците си:

  1. Намалете алкохола. Банално, но факт – алкохолът е враг на черния дроб. Статистиката сочи, че за нашата географска ширина над 10% процента от населението злоупотребява с консумацията на алкохол.
  2. Направете си ваксина против хепатит. Особено ако професията ви е в здравния сектор, ако общувате с много хора или просто искате да сте по-сигурни за здравето си.
  3. Мийте ръцете си редовно. Хепатитът в миналото е наричан болестта на мръсните ръце. Неслучайно е така – след пътуване в градския транспорт, ръкостискане или пипане на пари никога не пропускайте да измиете ръцете си.
  4. Пийте повече витамин С. Този витамин е един от най-силните антиоксиданти – прочиства организма от токсините и подсилва имунната защита.
  5. Намалете лекарствата. Избягвайте излишния прием на лекарства. Свикнали сме и при най-малката болежка да взимаме лекарства. Не товарете излишно черния си дроб с безброй обезболяващи и хранителни добавки.
  6. Хапвайте повече заленчуци, колкото се може по-малко термично обработени. Задушени или на пара, а най-добре сурови. Повече салати, по-малко пържено.
  7. Намалете мазните храни, особено животинските. Тлъстите животински меса, майонезата, яйцата заменете с полезни мазнини като зехтин и дълбоководни риби.
  8. Правете безопасен секс. Това е един от начините за предаване на хепатит. Сексът с презерватив не ни пази само от нежелана бременност, но и от редица други опасни заболявания.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »