Македония пак обещава за „Коридор 8“

Македония пак обещава за „Коридор 8“
Коридор 8 си остава въображаем проект. Карта от corridor8.org
A A+ A++ A

Правителството на Македония е декларирало, че все още въображаемият проект за „транспортен коридор номер 8“ остава приоритетен за него на среща с представители на българското транспортно министерство.

„Развитието на трансевропейския транспортен коридор VIII остава основен приоритет за Република България и Република Македония. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев с македонския му колега Техир Хани, която се проведе в Скопие“, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Паневропейски транспортен коридор 8, който би трябвало да свързва Черно и Адриатическо море през България, Македония и Албания, осигурява една от най-бързите преки връзки от Южна Европа и Средиземноморието през Балканите към Кавказ, региона на Централна Азия и Далечния изток, припомнят от транспортното ведомство.

Заместник-министър Кичев е запознал македонската страна с железопътните и пътните проекти, които се изпълняват на българска територия и е изразил увереност, че югозападната ни съседка ще ускори проектите по стратегическия коридор.

Той е изтъкнал, че на българска територия в момента се изпълняват множество проекти, включително магистралите „Тракия“ и „Люлин“ участъци от жп отсечките София–Пловдив–Стара Загора–Бургас, Карнобат–Синдел  и модернизация на пристанищата във Варна и Бургас.

„Проектът за изграждане на железопътната линия София–Скопие е със стратегическо значение както с оглед свързването на железопътните мрежи на двете съседни държави, така и за цялостното изграждане на жп трасето по коридор 8“, каза Кичев.

По думите му на българска територия остава изграждането само на 2.5 км участък от Гюешево до границата.

„Готови сме да го построим веднага, ако Република Македония започне изграждането на техния участък“, каза генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Милчо Ламбрев.

От МТИТС съобщават, че в момента македонското Министерство на транспорта и съобщенията е в напреднала фаза по подготовка на предпроектното проучване на участъка от Куманово до Деве баир.

„Оптимисти сме, че в рамките на 5 години ще построим участъка“, казаха от македонската страна.

В рамките на срещата между транспортните министерства на България и Македония изпълнителният директор на Държавно предприятие „Ръководство въздушно движение“ Диян Динев представи на македонските си колеги българо-румънския проект DUNABE FAB по програмата на Европейския съюз „Единно европейско небе“ и покани Република Македония да се присъедини към функционалния блок.

На работната среща между двете министерства бяха поставени още редица въпроси, сред които са дългът на македонските железници към „Холдинг БДЖ“, който е в размер на над 3,5 млн. евро, и участието на български фирми в инфраструктурните проекти на Република Македония, добавят от транспортното ведомство.

#Милчо Ламбрев #железопътна линия #Деве баир #Куманово #Гюешево #Македония #Камен Кичев #Министерство на транспорта #транспортен коридор #коридор 8

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"