Епилепсията – какво трябва да знаем

Епилепсията – какво трябва да знаем
A A+ A++ A

Епилепсията е неврологично заболяване, при което  от определени зони в мозъка, наричани огнища, се зараждат електрически импулси и човек получава гърч и други симптоми.

Ако вие или ваш близък имате епилепсия, добре е да знаете малко повече за това как да се предпазите от по-чести появи на епилептични припадъци.

Естествено, домашните грижи не биха могли напълно да предотвратят появата им, но правилният начин на живот може значително да намали усложненията.

Много е важно домът ви да бъде обезопасен. Общо взето, правилата са като при прохождащо дете – без остри ръбове, чупливи и режещи предмети. Неудачни са мебели с витрини, стъклени маси, вази и декорации на места, където лесно биха могли да бъдат бутнати. Много е важно да не се нарани болният, ако получи припадък.

Това, което можете да направите, за да подобрите здравословното си състояние, е да спазвате някои правила за здравословен начин на живот:

  • Много важно е да спите достатъчно. Недоспиването и липсата на режим правят мозъка ви по-податлив на пристъпи. Опитайте да си лягате и да ставате по едно и също време повечето дни, както и да спите не по-малко от 8 часа.
  • Употребата на енергийни напитки, алкохол и наркотици влошава състоянието на болните и учестява пристъпите.
  • Стресът е враг на това заболяване. Ако сте стресиран или работите под напрежение, много вероятно е заболяването ви да протича по-тежко.
  • Лошо, нередовно хранене. Много важно е да не пропускате хранене. Това не значи, че е нужно да се прехранвате или че наднорменото тегло е здравословно за страдащия от епилепсия. Просто се стремете да не гладувате, отлагайки похапването за по-късно. Поставете здравето на първо място.
  • Не прекалявайте с кафетата – подобно на енергийните напитки те не са добър приятел на вашето заболяване.
  • Непременно уведомявайте всеки лекар, който ви лекува, за заболяването си и за лекарствата, които вземате.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"