Д. Михалевски: Всяка година се планират над 5 млрд. лв. за инвестиции

Д. Михалевски: Всяка година се планират над 5 млрд. лв. за инвестиции
Според Димчо Михалевски, Над 2600 строителни фирми са прекратили своето съществуване. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

“Опитахме се да направим анализ, защо през последните години е намаляла скоростта на инвестиции в страната. Всяка година се планират над 5 млрд. лв. за инвестиции, реалното изпълнение е малко над 3 млрд. лв.”, каза пред БНР Димчо Михалевски, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България, предаде БГНЕС.

“Над 2600 строителни фирми са прекратили своето съществуване. Огромната вълна на обжалване на обществени поръчки, силно забавя изпълнението на проектите. Намаляват и работните места в строителния бранш, една от причините е водената политика за концентрация на много обществени поръчки в малък брой фирми, това води до такива негативи за неразплащане на подизпълнителите. Но най-съществен проблем е, че фирмите започнаха да губят правата си по изпълнението на първа и втора категория строителство. Пита се как можем да променим условията. Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата”, подчерта Михалевски.

Той заяви, че 8 фирми в първата половина на тази година са акумулирали малко над 60%, а малките фирми са акумулирали малко над 30 %.

Михалевски каза, че очаква подкрепа от всички политически партии за законите, които трябва да се променят и добави, че фирмите не са политическа принадлежност, на която и да е партия.

За еврофондовете, Михалевски каза, че има сериозна промяна, която не е полезна. По повод изказване на Симеон Сакскобургготски, че в България се демонстрира липса на респект към институциите, Михалевски коментира, че основният акцент в това изказване не е бил в полза на правителството, а в полза на това да се види, как съхраняваме институциите в страната.

#Димчо Михалевски #поръчки #Симеон Сакскобурготски #фирми #средства #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"