България подкрепя Арабската лига за Сирия

България подкрепя Арабската лига за Сирия
Българският първи дипломат Николай Младенов (вдясно) със сирийския президент Асад (вляво) в Дамаск през 2010 г. Снимка: ЕПА/САНА/БГНЕС
A A+ A++ A

България изрази подкрепа за мирната инициатива на Арабската лига за прекратяване на гражданското насилие в Сирия, където опозиционни групи организират съпротива срещу режима на президента Башар ал-Асад.

Планът, предложен преди два дни от организацията на арабските държави, предвижда „незабавно прекратяване“ на насилието и „изтегляне на танковете“ на режима на Асад, за да „се изпрати успокоително послание към сирийската улица“ преди началото на „национален диалог“ с опозицията.

„Инициативата на Арабската лига за Сирия трябва да бъде приложена незабавно“, заяви в четвъртък министърът на външните работи Николай Младенов, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Приветствам постигнатата вчера договореност между Лигата на арабските държави (ЛАД) и Сирия за търсене на изход от кризата в страната. Инициативата на ЛАД трябва да бъде приложена незабавно, а първата стъпка е спиране на насилието и репресиите“, категоричен е министърът.

Той допълни, че се наблюдава тревожна ескалация на насилието през последните дни, поставяща в опасност живота и сигурността на стотици хиляди сирийски граждани.

„Вярвам, че сирийският народ трябва да получи своя шанс да реализира стремежите си за достоен живот в условията на една съвременна свободна и демократична политическа система“, добави министър Младенов.

В сряда, режимът в Сирия прие „безрезервно“ арабския план за излизане от кризата на среща на ниво министри на държавите от Арабската лига в централата на организацията в Кайро, съобщи представител на лигата.

„Сирийската делегация прие безрезервно плана на Арабската лига в неговата цялост“, заяви представителят. Официалният отговор на Дамаск на предложението идва ден след съобщението на официални сирийски медии за постигнато споразумение с Арабската лига по този план.

Въпреки това опозиционният Сирийски национален съвет съобщи, че Дамаск е отговорил на предложението на Арабската лига „с увеличаване на репресиите“, и призова отново панарабската организация да „замрази приемането“ на Сирия.

„Кървавите действия на режима показват, че той не зачита усилията на арабските страни за спиране на кръвопролитието и предотвратяване на чуждестранна намеса. Режимът иска да спечели време“, допълни съветът в изявление в сряда.

#Сирия #Арабска пролет #арабски свят #Арабската лига #протести #убити #Башар ал-Асад #президент на Сирия #Николай Младенов #министър на външните работи #Министерство на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"