Обстановката с пожара около Свиленград е критична

Обстановката с пожара около Свиленград е критична
Вероятно до падането на нощта пожарът няма да бъде потушен, засега няма опасност за населението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ситуацията с пожара край Свиленград е критична, след като вятърът се е обърнал и огънят се е прехвърлил към село Михалич, като три верижни машини правят просеки, предава БГНЕС.

Военен хеликоптер помага на пожарникарите в гасенето на пожара, а от центъра на едно от селата в района се вижда, че обстановката се усложнява.

Допълнително силният вятър и високите температури пречат на гасенето, уточнява БНР.

Вероятно до падането на нощта пожарът няма да бъде потушен, засега няма опасност за населението.

35 военнослужещи със специализирана техника от състава на военно формирование 52740 - Хасково участват в гасенето на пожара, възникнал в района на с. Равна гора, община Свиленград.

Молбата за включване на формированието в помощ на населението е отправена от областната управа на Хасково. Подразделението в същия състав участва и в четвъртък в овладяването на огнената стихия.

Ръководител на формированието е подполковник Данчо Николов.

Продължава и участието на вертолет Ми-17 на Военновъздушните сили за разузнаване и гасене от въздуха на полски и горски пожари на територията на страната.

Огънят бе овладян от югоизток и северозапад, а усилията бяха съсредоточени към северната страна. Пожарът се развива на площ около 15 – 20 хиляди декара, като от югоизток и северозапад фронтът на разпространение е спрян. Усилията по-рано днес бяха съсредоточени към северната страна.

Сигналът за възникналия пожар бе подаден в четвъртък към 13:37 часа.

Веднага на място са били изпратени екипи огнеборци, служители на горското и доброволци, които да потушават огъня, обхванал сухи треви, храсти, изоставена селскостопанска земя и смесена гора между селата Студена, Михалич и Равна гора, община Свиленград.

В петък сутрин към 9:00 часа на място гасиха 50 пожарникари с 12 пожарни автомобила от Хасково, Пловдив, Ямбол, Сливен, Смолян и Кърджали. Заедно с тях са 20 горски служители с 2 ПА "Тойота", доброволци от Свиленград, гранични полицаи, осигурен е и булдозер от Свиленград. Подпалила се беше и широколистната гора до село Михалич.

С повишаване на дневните температури, ситуацията с големия пожар се усложнява.

#пожар #Свиленград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници