България и Румъния ще преговарят за морските граници

България и Румъния ще преговарят за морските граници
Според Вигенин в най-добрия случай решението за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще стане на два етапа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще покани преговорни екипи в най-кратък срок, за да се опитаме да решим заедно с Румъния един стар проблем, по който от близо 20 години се водят преговори на експертно равнище – делимитацията на морската граница между България и Румъния, заяви на пресконференция в Русе външният министър Кристиан Вигенин, предаде БГНЕС.

Темата е била дискутирана по време на срещата му с външния министър на Румъния Титус Корлъцян в Букурещ.

"Това трябва да стане в най-кратък срок, като ще видим докъде са стигнали преговорите и ще анализираме къде са точно проблемите. Ще направим това усилие, защото все пак решаването на този въпрос ще даде повече сигурност на двете страни, включително и да се правят проучвания на този спорен район от компании, които търсят газ. Имаше дублиращи се райони, дадени от едната и другата страна. Няма да е лесно, но ще се опитаме да изведем тези преговори до успешен завършек", каза Вигенин.

И двамата външни министри са на мнение, че България и Румъния са готови за влизане в Шенген. Ще се работи в посока страните, които все още са скептични, да преодолеят скептицизма си.

Според Вигенин в най-добрия случай решението за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще стане на два етапа – в края на т.г. ще бъдат присъединени въздушните, а втората стъпка ще бъдат сухопътните и водните граници.

#България #Румъния #Кристиан Вигенин #Титус Корлъцян #Букурещ #Русе #Вигенин #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници