Животновъдите ще получават пасища от Държавния поземлен фонд без търг

Животновъдите ще получават пасища от Държавния поземлен фонд без търг
Промените ще сложат край на възможността хората, които не отглеждат животни да получават пасища и европейски средства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов обсъди с представители на животновъдните организации подготвените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Промените предвиждат собственици на пасищни животни и техните сдружения да могат да ползват мери и пасища от Държавния поземлен фонд без търг или конкурс от следващата стопанска година.

Промените ще сложат край на възможността хората, които не отглеждат животни да получават пасища и европейски средства.

В сега действащия ЗСПЗЗ площите от ДПФ се отдаваха на търг или конкурс на общо основание, без предоставяне на предимства за животновъди.

Представителите на браншовите организации коментираха, че това са дългоочаквани от тях промени, които имат съществено значение за запазването и развитието на животновъдството, и са важна стъпка за стимулиране на сектора.

Зам.-министър Абазов поясни, че предвидените промени ще се обсъждат и с представители на браншовите организации от други сектори в земеделието, както и с Националното сдружение на общините в Република България.

#Бюрхан Абазов #животновъди #държавен поземлен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »