"Подкрепете местния шериф" - българска версия

"Подкрепете местния шериф" - българска версия
A A+ A++ A

Най-новият случай на полицейско насилие разбуни обществото, неправителствените организации и опозицията.

Събота сутрин – 20-30 спецполицаи с качулки арестуват в присъствието на множество хора мъж и жена, водят ги в дома им, където разбиват вратата и обръщат всичко наопаки. Семейството се оплаква, че е удряно, бито и нагрубявано, а по-малката им дъщеря е изведена навън, на студа, само по бельо. Оказва се, че по-голямата пък била основала страница във фейсбук против премиера Борисов и партия ГЕРБ.

Този е един от многото подобни случаи – знайни и незнайни. България е осъждана 26 пъти от Европейския съд за човешки права в Страсбург заради полицейско насилие.

Неочаквано, но заслужаващо поздравления, Борисов поиска оставки по върховете на полицията. Заместникът му и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов наказа с мъмрене и порицание (никой май не знае какво точно значи това) трима полицейски шефове. Един от тях беше сменен от началник на РПУ като шеф на отдел в друго РПУ. Или, както казваха при режима на Живков: „лицето беше преместено на друг отговорен пост".

Обаче:

Защо Цветанов не изпълни искането на любимия си и почитан лидер?

Защо Борисов най-после поиска оставки? Защо не за случая в Перник когато заподозрян, в белезници, измъкна неизвестно откъде пистолет, и се самоуби пред очите на спецполицаи? Дали това има нещо общо с страницата във фейсбук? Възможно е тараша и насилието да са били предизвикани от нея, но е малко вероятно... Дали обаче реакцията на Борисов не се дължи на вечното желание да запази своя собствен имидж?

Защо са използвани 30 спецполицая по анонимен сигнал за контрабанда на цигари? (В къщата са намерени само 5 кутии без бандерол...) Та контрабандата с цигари се върти на всеки ъгъл в България, като често самите полицаи просто се обръщат на другата страна. А, гражданите чакат с дни и години някой да се появи за оглед и да разследва домашен обир или кражба на кола с извинения, че полицаите са претоварени, нямат хора и средства.

Ще се самосезира ли прокуратурата?

Най-лошото е, че това полицейско поведение е манталитет, наследство от комунизма, при което побоите, и арогантното, злобно и грубо отношение, дори когато полицаят трябва да окаже обикновена помощ, са норма на поведение. Като изключим, разбира се, малкото „добри ченгета".

Цветанов, който никога не ни изненадва, нападна медиите, че раздухвали скандала, докато множеството добри дела на полицията остават незабелязани.

Да, господин Цветанов, ще започнем да „подкрепяме местния шериф", но само когато полицията започне да служи на гражданите и да ги защитава вместо да ги унижава и да застрашава сигурността им.

#полицейско насилие #ГЕРБ #Бойко Борисов #Цветан Цветанов #полиция #спецполицаи #оставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"