Грипната епидемия достига връх в края на седмицата

Грипната епидемия достига връх в края на седмицата
Лекарите съветват да избягваме контакти със заразно болни и да спазваме добра лична хигиена. Снимка: lechitel.info
A A+ A++ A

Грипната вълна набира скорост - след Самоков епидемия ще бъде обявена от утре и в Пазарджик.

Пикът на грипните заболявания у нас тепърва предстои - в края на тази и началото на следващата седмица, съобщи bTV.

Въпреки това епидемиолозите успокояват, че до грипна зараза в национален мащаб няма да се стигне.

Пред епидемия са областите Стара Загора, София и Хасково; 220 са пациентите с грип в болницата в Самоков, 73 от тях деца.

Прекратени са плановите операции, детските и женските консултации и профилактичните прегледи. А учениците са в едноседмична принудителна ваканция.

„До този момент няма информация за пациенти, които са в много тежко състояние или които се налага да бъдат преведени в друго лечебно заведение“, каза д-р Красимира Ковачка, управител на МБАЛ – Самоков.

Въпреки това от Министерството на здравеопазването предупреждават да не пренебрегваме първите симптоми на грипа, а незабавно да посетим лекар.

„Много важно е това да се отбележи, че започва остро и внезапно. С повишена температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост и понякога суха кашлица“, каза д-р Маргарита Борисова, регионална здравна инспекция.

Грипът тази година е изключително опасен, защото дава усложнения като пневмония, менингит и енцефалит.

„Трябва да вземат в началото, при първите симптомни оплаквания на грип, антивирусните препарати. Да вземат повече витамини. Основното е да бъдат изолирани, дори и вкъщи, за да бъдат предпазени останалите членове на семейството“, каза д-р Красимира Ковачка.

Здравното министерство е осигурило достатъчно антивирусни препарати. Те са безплатни и можете да ги намерите при личния си лекар.

За разлика от миналата година, когато най-активно циркулираше т.нар. свински грип, у нас засега се доказват грипни вируси от друг подтип  А (H3N2), които миналата година бяха изключително редки, каза доцент Нели Корсун, завеждащ националната лаборатория. По думите й засега данните са за не по-тежко протичане на заболяването.

Лекарите съветват да избягваме контакти със заразно болни и да спазваме добра лична хигиена.

#грип #грипна епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"