Зачервени очи – причини

Зачервени очи – причини
A A+ A++ A

Ако очите ви са червени, е важно да разберете какво се крие зад това. Зачервяването на очите може да е важен знак за състояние, изискващо медицинска помощ.

Зачервяването на очите е обикновено болезнено и се предизвиква, когато кръвоносните съдове, разположени близо до очната ябълка, се уголемят и разширят.

Чести причини за възникване на това състояние:

Конюнктивит – възпаление или инфекция на конюнктивата (лигавичен слой, който покрива и предпазва предната част на окото). В повечето случаи конюктивит се причинява от алергени, бактерии, вируси, токсични субстанции.

Блефарит – възпаление на клепачите и миглите. Може да се  причини от лоша хигиена, повишена секреция на клепачните жлези, алергични реакции, бактериални инфекции, паразити.

Увеит – възпаление на увеята (съдовата обвивка на очната ябълка). Причинява зачервяване, болка, замъглено зрение, чувствителност към светлина, мътно виждане. Увеитът трябва да се лекува навреме, защото води до усложнения като глаукома или заболявания на ретината.

Сухота в очите – сълзите са важни за очите. Те овлажняват, смазват и протектират предната част на окото. Когато продукцията на сълзи е намалена, очите са сухи и зачервени. Хроничната сухота в очите е причина за разширяване на кръвоносните съдове в окото, което се изразява със зачервяване.

Честа употреба на капки за очи – прекаляването с капките, които намаляват червенината в очите, може да доведе до по-голямо зачервяване.

Контактните лещи – при продължително носене е възможно очите да се зачервят. При някои хора, веднага след поставяне на контактни лещи, очите се зачервяват.

Травма – при травма на окото често се получава зачервяване.

Разязвяване на корнеята или инфекция – при инфекция на корнеята, с цел да се ограничи инфекцията, кръвоносните съдове се уголемяват, което е причината за поява на видимо зачервяване.

Кръвоизлив под конюнктивата – може да се причини при кашляне, кихане, повръщане, травми, високо кръвно налягане, диабет и други.

Глаукома – съпроводена е с червенина и болезненост. В повечето случаи се появява само в едното око.

Ако забележите зачервяване, подуване, болезненост в очите, е добре да посетите офталмолог възможно най-скоро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »