От 1 октомври правят регистър на зеленчукопроизводителите

От 1 октомври правят регистър на зеленчукопроизводителите
От 1-ви октомври Министерството на земеделието и храните започва да прави регистър на зеленчукопроизводителите. Това съобщи заместник-министър на земеделието Явор Гечев в предаването „12 + 3" по БНР.
A A+ A++ A

От 1-ви октомври Министерството на земеделието и храните започва да прави регистър на зеленчукопроизводителите. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Явор Гечев в предаването „12 + 3" по БНР.

Той обясни по какъв начин регистърът ще може да реши проблемите на родните производители. Със създаването на регистъра ще има по-точна информация за производителите, допълни министърът. „Въпросът е как един търговец, който е регистриран като земеделски производител, има 10 дка домати? Как той реализира продукция не за 10 дка домати, а в няколко хиляди тона, което на практика е скрито прекупуване, замазано в категорията на това, че той е производител", обясни Гечев.

Прогнозни средни стойности за това, което може да се произведе от единица продукция, ще дава именно регистърът. Практиката прекупвачите да не плащат данъци и да реализират големи печалби на гърба на производителя, трябва да се ограничи максимално, категоричен бе Гечев.

Продължават проверките по границите, а мерките ще продължат дотогава, докато няма трайно законодателно решение. То се изработва в момента, моделът е готов, уточни зам.-министърът. Ще бъде създадена и специализирана дирекция в МЗХ, напомни той.

„Идеята ни е през октомври да бъдат приети промени от НС, които да въведат цялостната система на базата на добрите примери от Румъния и други страни по отношение на вътрешнообщностните доставки" обясни Гечев и уточни, че ще се търси директна връзка между производителите и големите търговски мрежи. При ограничаване на вноса във веригите ни има повече българска продукция, забелязал е той.

„Всяка от големите вериги прави предварителни планове на продуктите, които продава. Планира ги като количество, качество и кога ще ги продава във времето. Тази информация ще бъде пускана от големите магазини и ще я подаваме към браншовите организации. Целта е да се избегнат прекупвачите, а малките производители да се обединяват и заедно да търгуват на пазара", каза още Гечев.

В следващия програмен период в оперативна програма "Развитие на селските райони" ще има подпрограма, която да работи само за малки производители, съобщи Явор Гечев.

#Явор Гечев #регистър #зеленчукопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"