Ще санкционират Унгария заради дефицита

Ще санкционират Унгария заради дефицита
A A+ A++ A

Финансовите министри на страните от Европейския съюз направиха днес стъпка към прилагането на санкции срещу Унгария заради високия й бюджетен дефицит.

„Министрите на финансите от Европейския съюз откриха днес пътя за предприемане на безпрецедентни санкции срещу Унгария заради прекомерния й бюджетен дефицит, като одобриха препоръка в този смисъл до Еврокомисията“, заяви европейски дипломат, цитиран от БГНЕС.

„Решението беше взето на заседание в Брюксел“, посочи източникът. Тези санкции могат да намерят израз в замразяване на европейски субсидии, по-конкретно от Кохезионния фонд на съюза.

Комисията прецени, че Унгария не е работила достатъчно, за да коригира своя бюджетен дефицит.

Брюксел смята, че дефицитът за 2011 г. наистина технически е под границата на 3% от Брутния вътрешен продукт, но подчертава, че този резултат е изчислен на основата на неконвенционални елементи. Страните членки потвърдиха тези заключения.

Санкциите от страна на ЕС ще бъдат допълнителен удар срещу премиера Виктор Орбан в момент, когато неговата страна е изправена пред големи финансови затруднения и се опитва да получи заеми от ЕС и МВФ.

По време на днешното заседание на финансовите министри се появиха „реални политически търкания“ между Унгария и нейните партньори, заяви друг европейски дипломатически източник, подчертавайки, че „съотношението на силите в ЕС е „26 срещу 1“.

#Бюджетен дефицит #санкции #Унгария #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"