Пресичат ДДС измамите с цветни метали и зърно

Пресичат ДДС измамите с цветни метали и зърно
Снимка: money.bg
A A+ A++ A

Въвеждат нов механизъм за облагане с ДДС на сделките със зърно и отпадъци от черни и цветни метали. При тези сделки данъкът ще се начислява от купувача, а не от продавача, т.е. ще бъде въведен механизмът за обратно начисляване на ДДС, съобщава в. "Стандарт".

Причината за това е, че сделките със зърно и скрап често се използват в схеми за данъчни измами.

Промените в Закона за ДДС са подготвени от Министерството на финансите и са пуснати за обществено обсъждане. Новите правила ще се прилагат до края на 2018 г.

Целта на промените е да се намали нивото на данъчните измами и да се увеличат приходите в хазната, пише в мотивите на проектозакона.

Тази идея беше обявена наскоро от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

Обратното начисляване представлява механизъм, при който ДДС реално се плаща чак след преработване на зърнените и техническите култури, а не както е сега - при всяка препродажба между доставчиците.

С други думи, търговците и доставчиците, които са регистрирани по ДДС, ще се разплащат помежду си без реално да плащат данъка върху цената. Така, когато зърното попадне в преработвател (например, мелница), продукцията, която той ще произведе (например, брашно), ще се търгува с вече начислено ДДС, което ще плати крайният потребител. Всичко това ще премахне възможностите за точене на ДДС от държавата.

#ДДС #зърно #Министерството на финансите #хазна #Людмила Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »