ЕП: Македония да си свери историята с България

ЕП:  Македония да си свери историята с България
Комисията по външни работи на Европейския парламент одобри предложение на български евродепутат за създаване на съвместна експертна комисия по история и образование между България и Македония. Снимка: euinside.EU
A A+ A++ A

Комисията по външни работи на Европейския парламент одобри предложение на български евродепутат за създаване на съвместна експертна комисия по история и образование между България и Македония.

В Комисията по външни работи на ЕП днес, 24 януари, беше гласуван проект на резолюция по доклада за напредъка на Македония, съобщиха от ЕП.

Комисията одобри поправка, предложена от българския евродепутат от групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов към резолюцията по доклада, според която трябва да се създаде експертна комисия по история и образование между Македония и България.

Целта на звеното ще бъде да допринесе за обективната интерпретация на историята, да засили сътрудничеството на академичните среди и да способства за създаване на позитивни нагласи на младото поколение македонци към своите съседи.

Българските евродепутати от всички политически групи се обединиха около националната позиция и гласуваха еднакво относно някои текстове в доклада.

Евродепутатите изразяват разочарование от липсата на напредък в честването на общи исторически събития и личности между Македония и нейните съседи.

По думите на  новоизбрания зам.-председател на Комисията по външните работи на ЕП Андрей Ковачев „Македония трябва да прочете обективно своята история в сътрудничество с нейните съседи, а не, както в момента, да гради културна и национална идентичност за сметка на съседни държави“.

Българският евродепутат е категоричен, че „европейската интеграция е единственият начин за преодоляване на несправедливостите от миналото“.

Резолюцията ще се гласува в пленарна зала през мартенската сесия на ЕП в Страсбург.

#Европейски парламент #ЕП #България #Македония #Евгени Кирилов #евродепутат #Андрей Ковачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »