Пръстен с кухина за отрова откриха археолози на Калиакра

Пръстен с кухина за отрова откриха археолози на Калиакра
Пръстен със специална кухина за скриване на отрова от края на ХІV в., намериха археолозите при разкопките на нос Калиакра. Снимка: www.starglitterjewelry.com
A A+ A++ A

Пръстен със специална кухина за скриване на отрова от края на ХІV в., намериха археолозите при разкопките на нос Калиакра, предаде Агенция „Фокус“.

Откритието е уникално по рода си, съобщиха от пресцентъра на община Каварна. Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България, съобщи доц. д-р Бони Петрунова, зам. директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство за пореден път се извършват археологическите проучвания.

Пръстенът представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Пръстенът е от бронз и е с изящна изработка. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Пръстенът е ненатрапчив точно по тази причина, тъй като не трябва да бие на очи.

ой е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на ръката. Сензационната находка е намерена на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство. Находката е пряко доказателство, че още през ХІV век са извършвани убийства, вероятно с политически характер, с помощта на използваните по това време отрови. Възможно е те са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски отношения.

Според Петрунова, най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговият син Иванко Тертер.

#Бони Петрунова #Добротица #пръстен #отрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »