Двама американци печелят Нобеловата награда за икономика

Двама американци печелят Нобеловата награда за икономика
Носителите на Нобеловата награда за икономика за 2011 г. Симс (вляво) и Сарджънт говорят на пресконференция в университета "Принстън", 10и октомври 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Двама американски икономисти станаха носители на Нобеловата награда за икономика в понеделник заради изследването, посветено на това как промените в политиките на правителствата и икономическите шокове влияят на националната икономика.

Томас Сарджент и Кристофът Симс, професори съответно от Нюйорския университет и Принстънския университет, ще споделят титлата и паричната награда в размер на 1.49 млн. щатски долара, с които бе награден общия им труд, предаде CNN.

Докато световната икономика бива разтърсвана от серия от шокове и политически решения, според Симс изследването, спечелило Нобеловата награда, не предлага никакви директни решения за проблема на множество държави.

Методите, използвани от него и Сарджент обаче, мога да бъдат бъдат послужат в помощ на политиците, смята професорът.

„Не мисля, че изследването ми и прилаганите методи имат каквито и да е опростени и директни приложения в сегашната ситуация'', обясни Симс в телефонно интервю със шведски репортери.

„Те се фокусират върху възможни начини да се разбере защо се стигна до настоящата ситуация , като нови научни методи могат да ни изведат от нея'', допълни той.

През 2010 г. трима учени си поделиха Нобеловата награда за икономика. Това бяха американците Питър Даймънд и Дейл Мортенсън и британецът от кипърски произход Кристофър Писаридис, разработили теории, които обясняват как регулацията и икономическата политиката могат да влияят върху безработицата, незаетите работни места и заплатите.

#Принстън #Нобелова награда за икономика #Нобелова награда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »