Приключи сагата „Лукойл“ - рафинерията има лицензи

Приключи сагата „Лукойл“ - рафинерията има лицензи
Вещите лица, които изготвиха експертизата, ще получат възнаграждения, но не по 2000 лв., а по 400. Снимка: burgasinfo.com
A A+ A++ A

Официално „Лукойл Нефтохим“ от днес си върна лицензите за акцизния склад на бургаската рафинерия и петролния терминал „Росенец“.

Това определи Административен съд – София-град, на последното заседание по делото, защото то бе прекратено, предаде БГНЕС.

В съда и Агенция „Митници“, и „Лукойл“ бяха подали молба, в която посочват, че са сключили споразумение и искат то да бъде потвърдено. Съдът го потвърди и обезсили решението, с което бе отнет лицензът на компанията.

Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване, освен това има сила на влязъл в сила съдебен акт, затова „Лукойл“ от днес официално е с върнат лиценз.

Акцизният склад на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ и петролният терминал „Росенец“ са с отнет лиценз от 22 юли 2011 г., но рафинерията и терминалът продължаваха да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) спря на 10 август изпълнението на решението на митниците.

Така спорът за това, дали законно е отнет лицензът, се пренесе в Административния съд на София, защото компанията подаде жалба.

Двете споразумения между петролната компания и Агенция „Митници“ са сключени на 23 януари, обясни Соня Вълкова – директор на дирекция „Правно-нормативна“ в Агенция „Митници“.

В понеделник тези споразумения са представени в съда с молба и от двете страни да бъдат потвърдени.

Вълкова посочи, че в споразумението „Лукойл“ се задължава да приведе в съответствие своите данъчни складове, а Агенция „Митници“ в 3-дневен срок, след като заявят, че са го направили, трябва да установи дали това е така. Всички уреди са монтирани според изискванията на закона в единия данъчен склад.

В заявлението пише, че в рамките на година и половина ще бъдат доставени уреди и за петролния терминал „Росенец“.

„Удостоверението, което е издадено за съответствие, има определен срок 18 месеца по искане на „Лукойл“ – те определят срока и в този срок са длъжни да сложат и последните уреди, които костват достатъчно много средства и технически са много по-сложни за изпълнение“, каза още Вълкова.

Тя посочи, че и към този момент проверката установява, че вече има достатъчно средства за измерване и контрол, които дават възможност за контрол от Агенция „Митници“ в реално време.

Вещите лица, които изготвиха експертизата, ще получат възнаграждения, но не по 2000 лв., а по 400, определи още съдът.

Причината е, че те са искали допълнително схема, която вече е била в материалите по делото.

#експертиза #Бургас #Росенец #лицензи #ВАС #София #Лукойл Нефтохим #Лукойл #агенция „Митници“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"